El Govern de Pedro Sánchez pagarà el deute de l’Estat amb la Generalitat

La convocatòria d'eleccions obre ara la porta a solucionar les bestretes d'aquest 2019
María Jesús Montero, ministre d'Hisenda
María Jesús Montero, ministre d'Hisenda

El Ministeri d'Hisenda pagarà a la Generalitat els 874 milions d'euros que Catalunya no ha rebut com a bestretes del finançament autonòmic. També ho pensa fer amb la resta d'autonomies. El govern català fa mesos que espera aquests diners i es va veure obligat a fer retallades per contenir la despesa. Amb l'arribada de la partida, que encara no té data, es podrien revertir part d'aquests ajustos, segons va explicar el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès.

Segons ha avançat el diari "El País", la convocatòria d'eleccions ha facilitat la solució al bloqueig. L'Advocacia de l'Estat va bloquejar les bestretes per no condicionar un futur executiu. Considerava que un govern en funcions no podia fer els pagaments. Què ha canviat ara? Hisenda entén que amb la repetició electoral no hi haurà govern fins a finals del 2019 o principis del 2020 i, per tant, les bestretes d'aquest any no condicionaran el futur govern de l'any vinent.

El Ministeri d'Hisenda confirma que s'està treballant en el pagament de les bestretes, però no posa data al desbloqueig.

El president Quim Torra ha criticat que el que fins ara era un problema s'hagi desbloquejat "en començar la campanya electoral".

El vicepresident Aragonès afirma que es demostra que tenien raó i avisa que mantindran la demanda contra el govern espanyol pels deutes que té amb la Generalitat.

En total, les comunitats autònomes xifren aquestes bestretes en 4.500 milions d'euros. Una xifra sense la qual tenen parats projectes nous o dificultats per pagar a temps. Les comunitats ja havien començat a estudiar com retallar la despesa pública.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides