Quin passat emblanqueix Jordi Cuixart?

Jordi Cuixart
Jordi Cuixart

El de l'entitat que presideix, Òmnium Cultural, i la seva relació amb el franquisme. Jordi Cuixart ha piulat recentment que "Franco no va aturar Òmnium Cultural, així que la repressió actual tampoc ho farà", però la realitat no s'explica tan senzillament com un enfrontament entre una entitat cultural i una dictadura.

Fundada el 1961, Òmnium va ser clausurada del 1963 al 1967, però els seus dirigents no foren empresonats. Després va emergir de la clandestinitat amb el vistiplau de les autoritats franquistes durant els darrers anys de la dictadura i fins a l'actualitat. Els seus fundadors van ser destacats membres de la burgesia catalana, entre els quals el seu primer president, Fèlix Millet i Maristany.

Com ha respost l'historiador Roger Molinas (@arqueoleg) a Twitter, aquest financer i mecenes es va sumar al bàndol feixista durant la Guerra Civil: "Franco no va aturar Òmnium perquè era plenament legal i respectada pel feixista perquè va ser fundada per combatents falangistes i carlins a la Guerra Civil com Fèlix Millet i Maristany".

"Clandestí però tolerat i mai reprimit, plenament legal el 1967, amb 11.000 socis el 1971 fent la Nit de les Lletres Catalanes a bombo i plateret. Mentre els membres del PSUC i CCOO eren torturats a comissaria", ha afegit.

Fèlix Millet i Maristany és, per cert, el pare d'una altra destacada figura pública, Fèlix Millet i Tusell, el principal condemnat pel cas Palau. Un altre fill seu és Xavier Millet i Tusell, que va ser alcaldable de Convergència a Barcelona.

L'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas, el darrer que va patir l'exili durant la dictadura, va ser una de les figures més crítiques contra Òmnium i els seus dirigents, als quals va atribuir un doble joc: exercir de franquistes o de nacionalistes catalans segons els convenia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides