Nova denúncia ecologista contra l’Ajuntament de Begur

La Plataforma Sos-Aiguafreda-Salvem Begur considera que la construcció de 32 habitatges a la zona de Montcal 2 atempta contra els valors ambientals i paisatgístics de la vila
Urbanització de la zona de Montcal 2 a Begur
Urbanització de la zona de Montcal 2 a Begur

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya han presentat una nova demanda contra l’Ajuntament de Begur. Es denuncia el projecte d’urbanització en un sector anomenat Montcal 2 que preveu la construcció de fins a 33 habitatges, així com de nous vials i aparcaments en una zona allunyada del nucli urbà. Aquesta urbanització pretén donar continuïtat al teixit urbà existent entre les zones de Fornells i Aiguablava. El projecte ocupa una superfície de més de 100.000 metres quadrats i afecta una zona actualment recoberta per pins.

Les entitats denuncien que més de la meitat del sector en el que s’està desenvolupant el nou projecte es superposa amb l’Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Begur i la Xarxa Natura 2000. “A més, consideren que s’està desenvolupant sobre un ecosistema dunar d’una gran fragilitat. La zona afectada es troba dins el sistema de dunes continentals de Begur que està en contacte amb la platja de Pals i que es perllonga fins a més enllà de Montcal. Es tracta d’un hàbitat de dunes amb pinedes d’interès comunitari amb categoria de prioritari en la Directiva Hàbitats

Per aquests motius, les entitats ecologistes consideren que aquesta urbanització “no només hauria d’estar completament prohibida, sinó que en tractar-se d’un hàbitat molt escàs, en clara regressió a tota Catalunya i amb un elevat grau d’amenaça, és un hàbitat amb gran interès de conservació a nivell europeu que requereix l’establiment de mesures de conservació prioritàries”. I afegeixen que “el conjunt de projectes urbanístics que estan tenint lloc a Begur posen en greu perill els valors naturals i paisatgístics de la vila i de la seva costa. Una àrea d'una bellesa excepcional de la qual actualment només resten petits fragments”.

El 13 de febrer, el govern de la Generalitat va incloure aquest sector en la Moratòria urbanística de sols no sostenibles del litoral gironí. En la fitxa tècnica justificativa va destacar que el 69% del sector té pendents superiors al 20% i el 59% té protecció especial de PEIN i/o de la Xarxa Natura 2000. No obstant això, com el projecte ja tenia els permisos de l’Ajuntament de Begur previs a la moratòria, les obres han seguit el seu curs.

Aquesta és la quarta denuncia presentada per les entitats ecologistes contra actuacions urbanístiques de l’Ajuntament de Begur. El canvi d’alcalde i de govern municipal no ha significat, si més no de moment, cap rectificació de la política urbanística que ha donat lloc a la interposició d’aquestes quatre denúncies.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides