Acord entre PSC i JxCat per governar la Diputació de Barcelona

L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, es perfila com a presidenta després del pacte que deixa fora Esquerra
Núria Marín
Núria Marín

Després de moltes negociacions a totes les bandes, PSC i JxCat han rubricat avui divendres un pacte de legislatura per governar conjuntament la Diputació de Barcelona, deixant ERC i Comuns fora de l'equació. L'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, es perfila com la nova presidenta. Dijous vinent 11 de juliol al migdia es farà el plenari de constitució i s'escollirà la nova presidència.

Segons el document signat per Salvador Illa per part del PSC i David Bonvehí com a president de JxCat, els objectius bàsics són les polítiques de suport als municipis per tal de millorar la cohesió territorial. Així, es proposen un nou impuls al municipalisme; afavorir la cohesió territorial la lluita contra la desigualtat; la lluita contra el canvi climàtic; el desenvolupament local, economia social, treball i innovació; els serveis a les persones; amb especial rellevància a l'educació i a la salut pública; l'actualització de la Diputació de Barcelona a les noves demandes dels ajuntaments i, finalment, ajudar els ajuntaments en l'articulació de respostes als reptes de la transformació digital.

Aquest acord entre socialistes i neoconvergents no ha estat ben rebut per ERC, que estava negociant un pacte amb En Comú Podem al qual s'hi hauria d'haver afegit JxCat. Però el partit liderat per David Bonvehí té ben present que ERC ha fet fora el seu partit de moltes alcaldies, sobre tot Sant Cugat del Vallès, però també, per exemple, a Osona, on ERC malgrat no haver guanyat les eleccions municipals a nombrosos municipis ha foragitat JxCat que havia estat el partit guanyador.

Arran de les eleccions municipals del 26 de maig, la Diputació de Barcelona està formada per 51 diputats. En formen part 16 diputats del PSC, els mateixos que ERC. Completen el plenari els 7 de JxCat, els 5 d'En Comú-Podem, 4 de Ciutadans, 2 del PP 2 i 1 de Tot per Terrassa. Malgrat que els 23 diputats que sumen PSC i JxCat no s'acosta a la majoria absoluta, difícilment ERC podrà fer una majoria alternativa, doncs no pot comptar amb els vots ni de Ciutadans ni del PP.

(Visited 123 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari