Puigdemont no entra a França

L'expresident no se suma a la concentració 'indepe' d'Estrasburg davant l'Eurocambra després del revés del TJUE
Puigdemont, aquest dilluns
Puigdemont, aquest dilluns

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no s'ha desplaçat fins a Estrasburg per no assumir el risc de ser detingut per la policia francesa. Es trobava aquest dimarts a la localitat fronterera de Kehl (Alemanya) i ha tornat a Waterloo. El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, troba la decisió de no creuar la frontera "comprensible", i destaca que el "principal problema" és que "s'han vulnerat els drets dels diputats".

La sessió constitutiva del Parlament Europeu ha començat aquest dimarts a les 10 h sense la presència dels electes Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, als quals el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha denegat una mesura cautelar aquest dilluns perquè poguessin ocupar provisionalment l'escó. Cap dels tres exmembres del govern català poden, de moment, exercir com a eurodiputats després de no haver jurat o promès la Constitució davant la Junta Electoral Central.

Gonzalo Boye, l'advocat de Puigdemont, que havia dit que l'expresident i Comín anirien "sens dubte" a l'Eurocambra, ha assegurat a TV3 que l'expresident es trobava a 3 quilòmetres de la seu d'aquesta institució, per bé que no ha aclarit si en territori alemany o francès, al·legant motius de seguretat.

En canvi, ha assegurat que tenien informacions fiables sobre la presència d'agents de la policia espanyola que podrien practicar la detenció de Puigdemont amb el permís de França, per la qual cosa troba "molt elevat" el risc de detenció. A més, ha assegurat que estaven fent "les últimes valoracions" sobre la possibilitat de creuar la frontera.

Per la seva part, el president de la Generalitat, Quim Torra, no viatjarà a Estrasburg. Fonts del departament de la Presidència citades per l'Agència Catalana de Notícies han indicat aquest dilluns que Torra ha pres la decisió pel risc d'incendis a Catalunya i després d'haver-ne parlat amb Puigdemont.

Les entitats independentistes calculen que han mobilitzat unes 6.000 persones davant de la seu del Parlament Europeu, on han fet sentir crits com "Puigdemont, el nostre president" i "Ho tornarem a fer".

 

(Visited 51 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari