El copríncep desobeeix el Vaticà

Quatre capellans del Seminari del Poble de Déu segueixen en actiu al bisbat d’Urgell, malgrat la fulminant prohibició d’aquesta associació per la Congregació per a la Doctrina de la Fe, la successora de la Inquisició
El santuari-basílica de Núria té com a capellà custodi un...
El santuari-basílica de Núria té com a capellà custodi un destacat membre de l’SPD.

Joan-Enric Vives, l’arquebisbe de la diòcesi d’Urgell i copríncep d’Andorra, juga amb foc i es pot socarrimar. Malgrat la prohibició canònica de l’associació Seminari del Poble de Déu (SPD), continua mantenint en el càrrec quatre capellans que procedeixen d’aquesta entitat sectària, fundada l’any 1967 per Paco Casanovas.

El cas més emblemàtic és el del capellà Joan Perera, nomenat per Joan-Enric Vives consiliari del santuari de Núria, un dels llocs més cobejats de la diòcesi d’Urgell. Joan Perera va entrar a la comunitat de l’SPD quan només tenia 16 anys i va ser ordenat sacerdot l’any 2005, en una solemne cerimònia celebrada a la catedral de Santa Maria d’Urgell i presidida pel mateix Joan-Enric Vives.

Les activitats, titllades d’herètiques i sectàries, de l’SPD van ser investigades per la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l’organisme del Vaticà que vetlla per l’ortodòxia de les pràctiques catòliques i que és l’hereva de la temuda Inquisició. Això va culminar amb la publicació, el 15 d’abril del 2017, d’un decret del cardenal de Barcelona, Joan-Josep Omella, que va ordenar l’extinció i la dissolució de l’SPD.

Aquesta entitat havia arribat a tenir un centenar de membres, principalment a Catalunya, però també havia estès la seva presència a Euskadi, Colòmbia i Alemanya. Segons la Congregació per a la Doctrina de la Fe, a l’SPD es practicava la promiscuïtat sexual entre els seus membres i la seva religiositat estava influenciada pel gnosticisme.

A partir de denúncies presentades per particulars que es consideren damnificats per la seva experiència a l’SPD, la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha impulsat la constitució d’un tribunal canònic a Vic per investigar més a fons les activitats d’aquesta associació sectària. De moment, hi ha 17 capellans, vinculats a l’SPD, que estan sota sospita.

La Conferència Episcopal Tarraconense (CET), l’organisme que aplega els bisbes de les deu diòcesis catalanes, va emetre un comunicat, el passat 14 d’abril, on afirmava que el tribunal eclesiàstic de Vic “ha decidit suspendre de manera preventiva de l’exercici públic del ministeri, però no de l’exercici privat, els clergues investigats”. Però això no és ben bé exacte: mentre els responsables de les diòcesis de Barcelona i Vic han apartat, de manera fulminant, els capellans vinculats a l’SPD, els arquebisbes d’Urgell, Joan-Enric Vives, i de Tarragona, Jaume Pujol –que acaba de ser rellevat del càrrec– i el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, han optat per fer l’estruç i no donar-se per al·ludits.

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides