Un jutjat gironí admet un recurs contra els habitatges de la pedrera de Begur

Sos Aiguafreda i Ecologistes en Acció, a més, denuncien a l'Ajuntament la construcció d'un mega xalet sobre la cala de Port des Pi
Zona de la cantera de S'Antiga que se quiere urbanizar
Zona de la cantera de S'Antiga que se quiere urbanizar

El jutjat de Girona ha admès a tràmit el recurs contenciós que han interposat Ecologistes en Acció i la plataforma Sos Aiguafreda-Salvem la Costa de Begur contra la llicència d’obres concedida per la construcció d’habitatges a la pedrera de s’Antiga, situada entre les cales d’Aiguafreda i Sa Riera. Aquestes dues entitats han decidit portar al jutjat aquestes obres després que el govern municipal desestimés, el passat mes de gener, la denúncia que hi havien presentat sobre aquest cas.

La denúncia sol·licita la immediata paralització de les obres i la restauració dels espais destrossats. A més, també impugna el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Begur de 2013. Els ecologistes basen les impugnacions en el fet “d’haver atorgat il·legalment la classificació de sòl urbanitzable a uns terrenys de naturalesa forestal, amb importants valors naturals i paisatgístics, que estaven afectats pel deure de restauració i que, entre d’altres aspectes, presentaven pendents superiors al 20%, de manera que s’haurien d’haver classificat com a sòl no urbanitzable".

Denuncien també el que consideren “la concessió d’un tracte singular i de favor per part de l’Ajuntament de Begur a l’empresa promotora en permetre requalificar com a sòl urbanitzable aquests terrenys, mitjançant la signatura d’un conveni urbanístic il·legal i que va tenir lloc al marge de l’interès públic. Una requalificació que a més es va dur a terme malgrat l’existència d’un informe del 2003 del Departament de Medi Ambient de la Delegació Territorial a Girona que ho desaconsellava, per tractar-se d’una zona de naturalesa forestal”.

En la denúncia, es recorda que la pedrera implicada “es tracta d’una explotació del 1972 que durant anys es va extralimitar en la seva activitat, i que finalment va ser abandonada l’any 2002 sense que mai s'hagi complert (ni per part de l’explotadora, ni per part de l'Administració pública que fins i tot havia ordenat l’execució subsidiària) l'obligació legal de restauració del paratge. Tot i així, un cop aturada l’activitat extractiva, l’espai s’havia regenerat progressivament de manera natural. En els últims mesos, però, la zona ha tornat a degradar-se per donar pas a una nova urbanització en la que s’estan construint 5 habitatges (la primera fase de 24 habitatges previstos) amb un enorme impacte visual i paisatgístic a kilòmetres de distància”.

“No obstant les múltiples irregularitats detectades, continua la denúncia. el mes de març de 2018 l’Ajuntament de Begur va atorgar la llicència d’obres a la Pedrera de s’Antiga, tot i que no la podia haver atorgat doncs encara no s’havia aprovat el Projecte d’Urbanització, una aprovació que no va tenir lloc fins el 10 de desembre de 2018 (pocs dies després que el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat anunciés als alcaldes una moratòria imminent a primera línea de la Costa Brava). Al gener de 2019 la Generalitat va incloure finalment aquest sector dintre de la primera moratòria de tramitacions i llicències en la franja litoral. Malauradament, en disposar ja de la llicència d’obres concedida per l’Ajuntament, els actes d’edificació continuen en aquest antic paratge natural.

Les dues entitats que firmen el recurs acceptat pel jutjat gironí constaten l’oposició de l’Ajuntament de Begur a la paralització cautelar de les obres i acusen l’equip de govern d’afavorir el seu promotor i de perjudicar l’interès general de preservar el paisatge i el medi ambient del municipi.

D'altra banda, Sos Aiguafreda i Ecologistes en Acció han denunciat a l'Ajuntament les obres de construcció d'un mega xalet que s'estan duent a terme sobre la cala de Port des Pi. Lydia Chaparro, portaveu de Sos Aiguafreda ha justificat la denúncia, que s'ha presentat coincidint amb els primers treballs de remoció de terres per aixecar el xalet, afirmant que és "una prova més de l'urbanisme ferotge per part de l'Ajuntament de Begur que en lloc de garantir l'accés a la primera línia de costa i la seva conservació, en ple 2019, esculli privatitzar i urbanitzar l'espai costaner». El promotor de les obres és el danès Henrik Bjorn Hansen, director de Bestseller, propietari de les botigues de Jack&Jones.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides