Els casos d’intoxicació per ‘purple drank’ es disparen a Barcelona

Aquesta droga, de forta implantació als Estats Units, comença a guanyar adeptes a la ciutat comtal
Purple

Un xarop per la tos, una llauna d'Sprite, uns glaçons i unes llaminadures de color lila. Una cosa tan senzilla i assequible s'ha convertit en la nova droga que està causant estralls entre el jovent de la ciutat. S'anomena 'purple drank', 'lean' o 'sizzurp', i tot i que es coneix des dels anys 90 als Estats Units és ara quan s'han donat els primers casos d'intoxicació a Barcelona. En concret hi ha hagut 80 casos en els dos últims anys, d'un mal ús de la codeïna, i tot i que no es pot parlar d'una moda sí que és una escalada que pot derivar en greu problema de salut pública. El 'purple drank' és una manera barata i ràpida, massa, d'aconseguir col·locar-se. A Instagram n'hi ha milions d'entrades amb hashtag #toseina que mostren com preparar i consumir el 'purple drank'.

Associada a la cultura del rap estatunidenc arriba a Barcelona de la mà del trap i ja es comencen a veure els primers casos de joves enganxats en aquesta droga violeta. Cantants com La Zowie, Kid KeoNene o Bad Bunny n'han fet apologia del seu consum, i als seus vídeos es mostra com es prepara o fins i tot es consumeix. Energy Control, una associació dedicada a la reducció dels riscos associats al consum de drogues recreatives, avisen que als instituts de secundària ja es comencen a veure els primers consumidors, i que entre les consultes a la seva web, per part de mestres o fins i tot alumnes, es demana consell sobre els seus efectes, una col·locada molt ràpida, potenciada pels efectes del cànnabis i l'alcohol i que pot arribar a provocar un coma o fins a una aturada cardíaca.

Des de l'Hospital Clínic, tot i que no ho consideren una crisi de salut com altres drogues, sí que demanen prudència i estar alerta, sobretot a les farmàcies, demanar sempre les receptes per aconseguir aquests xarops i no vendre'ls a menors. Als Estats Units és ja un problema nacional, i ha experimentat un repunt fa uns cinc anys que està deixant un reguitzell de morts al darrere. El cas més sonat és el del expromès de la cantant Ariana Grande, el cantant de rap Mac Miller, mort per una sobredosi i addicte al 'purple drank'.

El principal ingredient d'aquest còctel explosiu és la codeïna, que es pot aconseguir a qualsevol farmàcia en forma de xarop per la tos o pastilles. En molts casos no es precisa cap recepta mèdica i si no, sempre es pot comprar per internet sense cap trava. Marques com Romilar, Dolocatil, Toseína, Algidol, Cinfatos… són comunes a les farmacioles de casa, barrejats amb una gasosa i uns caramels són mortals.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides