Detingut a Londres Julian Assange

Reprodueix vídeo

La Policia Metropolitana de Londres ha detingut aquest dijous Julian Assange, cofundador de Wikileaks, a la capital del Regne Unit després que l’Equador li hagi retirat l’asil diplomàtic. Refugiat a l’ambaixada equatoriana a Londres arran d’una ordre europea de detenció emesa per Suècia, que llavors el reclamava per dos acusacions de delicte sexual fins que la Fiscalia sueca va desistir el 2017, Assange va obtenir l’asil gràcies a l’aleshores president de l’Equador, Rafael Correa, i posteriorment la nacionalitat equatoriana.

L’actual president equatorià, Lenín Moreno, que va rellevar Correa el 2017, ha justificat la retirada de l’asil diplomàtic a Assange indicant que "va violar reiteradament convencions internacionals i el protocol de convivència”. Així mateix, Moreno ha explicat que el Regne Unit li ha assegurat que Assange no serà extradit a un país on pugui patir tortures o ser condemnat a mort.

Durant la seva estada a l’ambaixada equatoriana, Assange va manifestar el seu suport al procés sobiranista català i les autoritats equatorianes li van posar com a condició “que deixi d’intervenir en la política, l’economia, en la lliure determinació que té cadascun dels pobles, principalment dels països amics”, segons va expressar  en referència a l’afer català i Espanya el president Moreno, que no descartava la possibilitat d'expulsar l'activista.

​L’Equador, a més, va exigir-li que no fes declaracions i va arribar a tallar-li la connexió a Internet. Assange va comparar la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya amb la de Lluís Companys per part de la Gestapo nazi, i es va reunir amb l'empresari Oriol Soler, un dels cervells a l'ombra del procés.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Noticias relacionadas

Hoy destacamos

Deixa un comentari

Notícies més llegides