Romeva diu que no va fugir “perquè el que hem fet és lícit, legítim i legal”

L'exconseller assegura que l'independentisme "mai" ha fet cap incitació a la violència
Raül Romeva

Com l'exvicepresident Oriol Junqueras, l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva només ha respost les preguntes del seu advocat, Andreu Van den Eynde. Ho ha fet també sense cap paper damunt la taula i ha coincidit a presentar-se, més enllà de la seva trajectòria professional, com un "pres polític".

D'altra banda, Romeva s'ha definit com a "demòcrata, republicà i europeista" i ha afegit, també seguint el fil de Junqueras, que "circumstancialment, estic independentista". A més, s'ha reivindicat com a home de pau.

I ha aprofitat la intervenció per ressaltar la "paradoxa" que ell segueixi al banc dels acusats mentre Vox és a l'estrada, fent d'acusació popular: "Els qui defensem avui aquests valors tan importants ens trobem en el banc dels acusats, i en canvi els que amenacen de forma ostensible aquests valors de l'Europa dels drets i llibertats, s'asseuen avui a l'estrada entre les acusacions".

A preguntes del seu advocat sobre el perquè, malgrat que va sortir a la presó i després va tornar a ingressar-hi, no va fugir, Romeva ha reiterat en moltes ocasions que no ha comès cap il·legalitat: "No vaig marxar perquè el que hem fet és lícit, legítim i fins i tot legal".

L'exconseller ha remarcat que els tractats internacionals que ha signat Espanya inclouen el dret dels pobles a decidir el seu futur. També, ha comentat que, sempre que ha concorregut a unes eleccions, el programa que defensava incloïa el dret a l'autodeterminació. Ha explicat que al món hi ha hagut 54 referèndums d'autodeterminació des del 1991, dels quals 26 s'han fet "sense el consentiment de l'estat matriu.

L'exconseller ha relatat el seu viratge des del federalisme fins "pujar al vaixell de l'independentisme", arran de la sentència de l'Estatut, perquè considera que va "trencar el pacte constitucional del 78". Romeva ha descrit la sentència del Constitucional del 2010 com una "ruptura emocional".

Quan el seu advocat li ha preguntat si mai havia acceptat l'ús de la violència o la intimidació per aconseguir l'objectiu del dret a l'autodeterminació, Romeva ha respost: "Rogundament, no".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides