Cellnex aposta pel desenvolupament del 5G i ho presenta al Mobile

Cellnex Telecom
Cellnex Telecom

Cellnex Telecom participarà entre els pròxims dies 25 i 28 de febrer en una nova edició de la fira internacional Barcelona MWC19 (anteriorment, Mobile World Congress), el punt de trobada mundial per al sector de les comunicacions mòbils . La companyia, que ha participat de forma ininterrompuda a les tretze convocatòries que acumula l'esdeveniment a Barcelona, presentarà les seves últimes solucions en matèria de "connectivitat intel·ligent", especialment focalitzades en l'ecosistema d'infraestructures que serviran de base per al desplegament del 5G, així com els casos d'ús més rellevants en els quals està treballant relacionats amb aquesta tecnologia.

Una de les novetats serà la presentació al costat d’Intel i Nearby Computing de l'última tecnologia en Edge que estan treballant les tres companyies, basada en la computació adaptada a la demanda a l'extrem de la pròpia xarxa. Mitjançant "adaptive Edge" s'habilita la capacitat de detectar en temps real, adaptar i focalitzar localment la capacitat de la xarxa, en funció d'on es produeixi la major demanda de consum de dades en cada moment, assegurant així l'optimització dels recursos de xarxa i la mínima latència associada al 5G, especialment per a aplicacions crítiques. Cellnex, Intel i Nearby Computing mostraran aquesta tecnologia de manera simultània en els tres estands – connectats entre si -, desplegant diferents escenaris.

Cellnex també mostrarà en el seu estand (CS64-Congress Square, entre els pavellons 4 i 5) altres casos d'ús implementats en l'àmbit del 5G entre els quals destaquen el "Mobility Lab", aposta desenvolupada al circuit Parcmotor Castellolí-Barcelona per al desenvolupament del vehicle connectat i autònom, així com el projecte de lluita contra incendis amb drons i xarxes dedicades que està desplegant conjuntament amb Mobile World Capital Barcelona, Sitep i Masmóvil en el marc de la iniciativa 5G Barcelona.

 

Nova arquitectura 

El 5G requerirà una nova arquitectura de xarxa, i Cellnex Telecom, amb presència a sis països europeus, està treballant en el desenvolupament de les infraestructures necessàries per al desplegament efectiu d'aquesta nova tecnologia, en la qual el model de neutral host i els esquemes de compartició entre operadors seran claus.

El 5G suposarà un canvi de paradigma en termes de connectivitat per facilitar l'augment exponencial del consum i la transmissió de dades, així com la mínima latència necessària per al desenvolupament d'aplicacions com el vehicle autònom, la intel·ligència artificial, la indústria 4.0 o la telemedicina , entre d'altres.

 

Densificació de la xarxa

En el marc d'aquesta nova arquitectura de xarxa, seran necessaris l'adaptació dels equips instal·lats a les actuals infraestructures (macro sites) i una major densificació de la xarxa mitjançant Sistemes Distribuïts d'Antenes (DAS) i Small Cells en espais interiors (estadis i recintes esportius, centres comercials, teatres, gratacels, aparcaments, xarxes de metro …) i exteriors (centres urbans, xarxes públiques de transport, ports, aeroports …); especialment els espais amb gran concentració d'usuaris.

Cellnex presentarà alguns dels seus últims projectes en aquest àmbit entre els quals destaquen el Gran Teatre del Liceu i els aparcaments de SABA i Bamsa a Espanya, així com el treball conjunt amb Bouygues Telecom per a la instal·lació d'equips 5G a les infraestructures de Cellnex que donen servei a aquest operador a França.

 

Fibra òptica

Cellnex presenta així mateix al Barcelona MWC19 les seves propostes de desplegament, operació i manteniment de xarxes de fibra òptica connectades a torres i antenes (macros i "small cells"), un altre dels elements clau que configuren l'ecosistema de les infraestructures necessàries per al desplegament del 5G.

La companyia va adquirir el juliol de 2018 Xarxa Oberta de Catalunya (XOC), que opera una xarxa neutra de 3.000 quilòmetres de fibra òptica i aporta capacitats per al desenvolupament de la connectivitat dels seus emplaçaments i els dels seus clients (backhaul & fronthaul networks).

 

Edge Computing

Cellnex aposta per l'extensió del "Edge computing" o processament de dades en la vora de la xarxa, portant les capacitats de computació més a prop de les antenes emissores i, per tant, més a prop dels receptors-usuaris (persones, vehicles, màquines). Aquest acostament permet aconseguir els requeriments de latència d'1 mil·lisegon que demandaran les aplicacions crítiques com el vehicle connectat, o la connectivitat entre màquines, associades al 5G.

Precisament, en aquest àmbit, Cellnex participa al MWC19 en una demostració conjunta de l'última tecnologia en Edge Computing que es desenvoluparà simultàniament en els estands de Cellnex, Intel i Nearby Computing.

Els estands de les tres companyies, connectats entre si, allotjaran demostracions específiques de múltiples casos d'ús d'aquesta tecnologia en l'àmbit de la mobilitat, la seguretat, la indústria 4.0 o l'entreteniment; sectors i aplicacions en els quals focalitzar i apropar la capacitat de computació a l'extrem de la xarxa i la consegüent immediatesa en la transmissió de dades i latències mínimes, és crític i un factor clau de competitivitat.

 

Mobilitat autònoma i sostenible

Entre els casos d'ús que Cellnex presenta al MWC19 destaca el "Mobility Lab" que està desenvolupant al circuit Parcmotor Castellolí-Barcelona. La companyia ha equipat aquest circuit amb les infraestructures i la tecnologia necessàries perquè els agents i les empreses que treballen en el desenvolupament de la mobilitat del futur, solucions avançades de trànsit i la fabricació de vehicles, puguin desenvolupar productes i serveis innovadors vinculats a la mobilitat intel·ligent i al vehicle connectat i autònom. Tot sota la premissa d'una gestió energètica eficient, ja que tota la infraestructura desplegada per Cellnex s'autoabasteix mitjançant energia eòlica i / o solar.

Parcmotor s'ha convertit en un entorn de referència i un espai de proves innovador per al desenvolupament de solucions tecnològiques ITS associades al 5G (Intelligent Transport Systems), especialment en l'àmbit de les comunicacions vehicle a vehicle (V2V) i del vehicle amb la infraestructura (V2I), que posteriorment es podran implantar en vehicles (future mobility), en pobles i ciutats (smart cities) i en carreteres i autopistes (smart roads).

D'altra banda, la companyia està desenvolupant solucions de connectivitat mòbil en entorn urbà -que s'engloben en el projecte V2X-Arch- i que destaquen la importància de les comunicacions entre vehicles i el mobiliari urbà (semàfors) o comunicacions entre vehicles d'emergència i la resta de vehicles en una carretera i la construcció d'aquestes xarxes que permetin el desenvolupament del vehicle connectat.

 

5G Firefighting Drone Pilot Project

Cellnex presentarà amb Sitep, Masmóvil i 5G Barcelona el pilot "5G Firefighting Drone Project" que estan desenvolupant conjuntament en el marc de la iniciativa 5G Barcelona, impulsada per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT , el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya, Atos i la UPC per convertir la ciutat en un hub digital 5G de referència.

El projecte utilitza la tecnologia 5G per facilitar i optimitzar la gestió dels incendis, mitjançant la captura, processament i transmissió de dades com mapes de calor, imatges geolocalitzades i ubicació d'efectius, que s'envien als equips d'emergència en temps real fent ús de drons i una xarxa dedicada de banda ampla. L'objectiu és triple: reduir els temps de resposta, monitoritzar en temps real la situació i activar els recursos adequats i òptims per extingir el foc.

 

Tecnologia i connectivitat IOT

Cellnex compta amb una dilatada experiència en el desenvolupament i aplicació de la tecnologia i connectivitat IOT. Al Barcelona MWC19 presentarà les seves solucions de connectivitat IOT per a habitatges socials. La companyia equipa aquests habitatges amb sensors que permeten recollir, transmetre i monitoritzar dades, fonamentalment relacionats amb els consums i l'eficiència energètica, però també la detecció de temperatures i altres indicadors que faciliten la tutela d'aquestes llars «connectades» i l'anticipació de qualsevol situació anòmala o de risc.

La companyia també exhibirà les seves solucions de seguiment i geolocalització en l'àmbit logístic, que permeten el control de mercaderies a través de sensors que envien la seva localització directament a la xarxa IOT de la companyia, disponible a tot el territori nacional.

Cellnex Telecom compta des del 2015 amb la primera xarxa orientada a Internet de les Coses (IOT) -amb tecnologia Sigfox-, que dóna servei a tot el territori espanyol, amb una cobertura nacional del 95% de la població. Més de 2 milions de dispositius ja estan connectats i utilitzen diàriament la xarxa IOT d'Cellnex a Espanya, prestant serveis de supervisió remota del consum de llum, telemetria d'aigua, gestió de residus, seguiment de materials, smart pàrquing, seguretat, eficiència energètica i prevenció de riscos, entre d'altres.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.