Oriol Junqueras, al Tribunal Suprem: “Em considero un pres polític”

L'exvicepresident de la Generalitat fa un al·legat en defensa del moviment "cívic" independentista
Oriol Junqueras al Tribunal Suprem
Oriol Junqueras al Tribunal Suprem

L'exvicepresident de l'Executiu de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, en la primera declaració que ha fet davant el Tribunal Suprem on se'l jutja per rebel·lió i sedició, ha afirmat que "vaig ser nomenat vicepresident del Govern de Catalunya i vaig ser destituït pel 155. Em considero un pres polític". Oriol Junqueras, que només respon a les preguntes de la seva defensa, ha declarat que "res del que hem fet és delicte. Votar en un referèndum i treballar per a la independència de Catalunya no és delicte" i "que això no es resol posant a la gent en la presó és claríssim". El també president d'ERC, ha afirmat que "he dit mil vegades que estimo a Espanya. Estic convençut que la millor manera de mantenir aquesta convivència i aquesta relació és en el reconeixement entre iguals".

Sobre les demandes independentistes, Oriol Junqueras ha assegurat que "interpretem el dret a l'autodeterminació com l'aplicació del principi democràtic que és recollit en tractats internacionals, que recullen que quan hi ha una reivindicació ciutadana (…) s'ha de donar una sortida política, que és el que hem intentat i seguirem intentant sigui com sigui el resultat d'aquest procés". Per a Junqueras "aquest dret d'autodeterminació ha estat aplicat en innombrables ocasions", afegint que "en democràcies occidentals tan consolidades com Suècia respecte a Noruega o el Canadà respecte a Quebec".

Oriol Junqueras ha insistit a defensar que ERC sempre ha estat una formació independentista que defensa la independència de Catalunya en forma de república. En aquest context, Junqueras ha afirmat que "estem independentistes. Aquest temps verbal indica continuïtat en el temps". Per tot plegat, el dirigent independentista afirma que "la nostra obligació és atendre les necessitats de cada ciutadà, i això és el que ens porta a ser independentistes".

Junqueras també ha insistit en el fet que el moviment independentista català sempre ha estat en contra de qualsevol forma de violència, assegurant que "ningú pot tenir cap dubte sobre el fet que sempre hem rebutjat la violència. Ho hem fet sempre i ho continuarem fent". Junqueras ha defensat que "si hi hagués qualsevol temptació de no actuar de forma cívica, nosaltres ens desvincularíem i ens trobarien davant", i que "les mobilitzacions a Catalunya han estat sempre pacífiques, exemplars, cíviques i responsables. Ho diuen tots els mitjans de comunicació del món".

L'exvicepresident català ha carregat contra el sentiment anticatalà que assegura que hi ha en algunes formacions polítiques espanyoles com és el cas del Partit Popular, quan ha afirmat que "el PP va iniciar una campanya contra l'Estatut. Deien que recollia signatures contra Catalunya, no contra l'Estatut". Junqueras ha lamentat que des del govern central no hi hagi hagut una voluntat clara de resoldre el conflicte polític que hi ha a Catalunya, denunciant que "davant una proposta majoritària, la cadira de davant sempre està buida".

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari