De la fi de la història a la fi del procés

Quim Torra es reuneix amb el politòleg i històric 'neocon' Francis Fukuyama
Francis Fukuyama
Francis Fukuyama

Les principals personalitats polítiques que s'han reunit amb Quim Torra durant la seva segona visita com a president de la Generalitat als Estats Units són l'alcalde de Boise, Dave Bieter, el senador per Califòrnia Jerry Hill i el politòleg Francis Fukuyama.

A diferència dels dos primers, que formen part del partit demòcrata, Fukuyama és una figura promotora del neoconservadurisme florit als Estats Units a partir de les presidències de Ronald Reagan i George H. W. Bush, per a les quals va treballar com a planificador polític del departament d'Estat.

És particularment famós pel pensament recollit en el seu llibre La fi de la història i el darrer home, on sostenia que la història entesa com a pugna ideològica s'havia acabat amb la fi de l'URSS, tot proclamant la victòria de la política i l'economia fonamentada en el lliure mercat i presentant la democràcia liberal occidental com la forma definitiva de govern humà.

Fukuyama, a més, ha estat un destacat portaestendard de neocon i, de fet, va ser un dels impulsors del Projecte per al Nou Segle Americà. Aquest va ser un think tank neocon fundat el 1997 que era partidari d'incrementar la despesa militar i que marcava com a objectiu emmotlar el segle XXI als interessos dels EUA.

En van formar part destacades figures del govern de George Bush fill i d'administracions republicanes anteriors, com Dick Cheney i Donald Rumsfeld, que han marcat la política exterior nord-americana d'aquest segle. Fukuyama també va signar el 1998 una carta dirigida al president Bill Clinton amb què advocava per enderrocar Sadam Hussein mitjançant una nova guerra a l'Iraq.

Els darrers anys, però, Fukuyama s'ha distanciat del pensament neocon, ha rebutjat l'unilateralisme i s'ha retractat de la proclamació de "la fi de la història". Fins i tot ha indicat en una recent entrevista que el socialisme hauria de tornar.

Professor de la Universitat de Stanford, les darreres hores s'ha trobat a porta tancada amb Torra, el qual ha demanat públicament la mediació internacional entre els governs espanyol i català.

(Visited 34 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari