El Casal dels Infants denuncia manca de previsió en la crisi dels menors no acompanyats

Menors no acompanyats dormint en una comissaria dels mossos
Menors no acompanyats dormint en una comissaria dels mossos

El Casal dels Infants ha denunciat la manca de previsió per part de l’administració a l’hora d’atendre el nombre elevat de menors estrangers no acompanyats (MENA) que han anat arribant a Catalunya els darrers mesos i anys. Ho ha fet en un document que ha donat a conèixer sota el títol de ‘Posicionament públic. Acollida i protecció de menors estrangers no acompanyats i joves sols”. La manca de mitjans adequats per atendre aquests menors no acompanyats, la gran majoria procedents del Marroc, ha provocat que molt d’ells hagin acabat dormint i pràcticament vivint en seus judicials o policials davant la manca de places als centres de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat (DGAIA). “L’acumulació d’infants en dependències policials o de fiscalia esperant que el procés de determinació d’edat conclogui és inadmissible”, pel Casal dels Infants.

Aquesta associació, nascuda ara fa 35 anys per ajudar els infants i joves en risc d’exclusió social, considera que “l’arribada de menors estrangers tensiona encara més un sistema de protecció de la infància que en aquest país presenta dèficits estructurals greus (precarització de sous, elevada rotació, retallades, places insuficients,..” i lamenta que “no hi ha hagut previsió ni planificació, malgrat l’advertència d’aquest increment d’arribades, des de 2016”. En aquest posicionament públic assegura que “ara la situació és d’emergència” i que calen recursos extraordinaris per fer-li front.

Reclama també que “cal habilitar definitivament un servei de protecció en l’acollida de menors, adequat per a la seva atenció, des del primer moment, que no generi situacions de pèrdua de garanties de protecció i mantingui al menor acompanyat i assabentat de tot, en cada moment”. Recorda, a més, que els MENA “són infants que presenten una elevada complexitat (desconeixement de l’idioma, trajectòries escolars curtes, periple migratori recent, cap vincle personal al país, projectes migratoris que abasten altres comunitats o països europeus); alta autonomia, dificultats d’adaptació a entorns de protecció, angoixa i ansietat pel futur”

Finalment, afirma que “no podem abordar processos globals amb accions parcials i discursos simples. Cal entendre el flux d’arribada dins el context europeu de crisi migratòria global” i demana que “no s’utilitzi aquest tema que afecta infants com a arma política”.

La previsió dels experts en migracions és que l’arribada de nens i menors no acompanyats magribins continuï sent molt nombrosa en els propers mesos.   

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides