La comarca de l’Anoia rebutja l’ampliació de l’abocador de Can Mata

Els municipis veïns de Masquefa i Piera, i el Consell Comarcal de l'Anoia, presenten al·legacions contra el projecte
Abocador de Can Mata
Abocador de Can Mata

Els ajuntaments de Masquefa i Piera i el Consell Comarcal de l'Anoia presenten al·legacions conjuntes contra el projecte d'ampliació del macroabocador de residus urbans de can Mata dels Hostalets de Pierola (Anoia) –allà s'hi llencen les deixalles de bona part de l'àrea metropolitana. Reclamen que es tanqui la instal·lació "donat el greu perjudici que venen patint els veïns". Entre els arguments que expressen hi ha les immissions odoríferes procedents de l'abocador i l'impacte paisatgístic.

El document consta de 32 al·legacions de caràcter formal, urbanístic i ambiental que tenen per objectiu sol·licitar als organismes gestors el replantejament de l'ampliació, tramitada a petició de l'empresa CEPSA (filial de Ferrovial) el passat mes de maig del 2017, i que contemplaria un increment de la superfície actual en 17,3 hectàrees i 4,5 milions de metres cúbics.

El projecte representa, segons els seus detractors, "una ampliació a uns  11 anys d'allargament de la vida de l'abocador i el creixement de la superfície de dipòsit que s'equipara a la capacitat actual". Rebutgen que segueixi creixent i reclamen el seu tancament definitiu.

A més dels impactes odorífers, les al·legacions també posen l'accent sobre els cursos d'aigua, de contaminació atmosfèrica, la flora i la fauna en general, els impactes procedents dels incendis que es produeixen de forma regular, així com d'altres impactes que no han estat avaluats com per exemple el possible impacte sobre la salut de les persones.

Segons les administracions, la proposta d'ampliació no respon a cap interès de caràcter general més enllà de l'interès econòmic-comercial de l'empresa propietària. A més, insisteixen en el fet que "degrada encara més un territori fortament impactat per les actuals instal·lacions, l'Ecoparc4 i el mateix abocador, que ja es va ampliar el 2008".

També defensen que la proposta de CESPA no compleix amb el Pla territorial i sectorial de residus de Catalunya, ni el Pla territorial de la Catalunya central, ni les normes urbanístiques fixades; que només contemplen una possible adequació de les instal·lacions, però en cap cas una ampliació d'aquestes.

A més, denuncien que la Comissió de Seguiment de l'abocador (formada per l'Ajuntament d'Hostalets de Pierola, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Agència Catalana de Residus) no es reuneix des del 2017 i que en aquesta s'hi ha exclòs la incorporació del Consell Comarcal de l'Anoia, organisme contrari a l'ampliació.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides