Quantes ‘Repúbliques’ hi ha a Catalunya?

Puigdemont i Junqueras, el 27 d'octubre del 2017, a les escales del Pa
Puigdemont i Junqueras, el 27 d'octubre del 2017, a les escales del Parlament

Cap i dues. Com a resultat d'un procés més capaç de produir i difondre un relat -la paraula- que d'assolir objectius -els fets-, no existeix cap estat català independent en forma de república com el que l'independentisme va votar l'1-O, però en canvi han aparegut els darrers mesos dues publicacions homònimes: el diari digital La República i el setmanari La República.

El diari digital és, en realitat, la nova denominació de Directe.cat -no confondre amb el setmanari Directa-, una publicació de l'òrbita d'ERC que va tenir fa una dècada com a director l'actual president d'aquest partit, l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras.

El passat juliol, Directe.cat va esdevenir LaRepública.cat de la mà de l'editor Joan Puig, un exdiputat d'ERC al Congrés que, el 2005, va participar en banyador en la mediàtica protesta contra la piscina del xalet que Pedro J. Ramírez, aleshores director d'El Mundo, té a Mallorca.

Pel que fa al setmanari, es tracta d'un projecte impulsat per Maig 2011, una cooperativa laboral formada per extreballadors d'El Punt Avui que també edita L'Econòmic i L'Esportiu de Catalunya i comparteix local amb el diari.

Encapçalat pels periodistes Carles Ribera i Pere Bosch, director i director adjunt respectivament, va aparèixer per primer cop el passat mes d'abril amb un número zero on l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont explicava: "Si alguna cosa està guanyant a Catalunya és la república".

Ribera va presentar així el setmanari El Punt Avui: "Catalunya no és cap república encara, però la Catalunya republicana existeix des del moment que més de dos milions de ciutadans se senten còmodes amb el concepte, i volem fer una publicació que normalitzi aquest marc de referència ideològic i cívic".

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides