Estrasburg diu que Otegi no va tenir un judici just a Espanya

El tribunal dóna la raó al dirigent abertzale i uns altres quatre encausats pel cas Bateragune
Otegi

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha tornat a dictar sentència contra Espanya per un judici contra el dirigent de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, i uns altres quatre encausats i empresonats pel cas Bateragune.

Segons el TEDH, Otegi, Rafa Díez Usabiaga, Miren Zabaleta, Sonia Jacinto i Arkaitz Rodríguez, actual màxim responsable de Sortu, no van tenir un judici just. Amb aquesta sentència, Estrasburg torna a dictar contra sentències de tribunals espanyols, per segona vegada, per casos relacionats amb Otegi.

Els cinc polítics bascos van ser condemnats el setembre del 2011 per l'Audiència Nacional acusats de pertànyer a l'organització terrorista ETA i de liderar la reconstrucció de Batasuna que havia estat il·legalitzada.

La sentència va ser ratificada pel Tribunal Suprem el 2012 i després pel Tribunal Constitucional que va rebutjar els recursos d'empara i les al·legacions d'imparcialitat contra la magistrada de l'Audiència Nacional, Angela Murillo.

Aquest dimarts la cort europea ha donat la raó als cinc demandants, fins i tot la magistrada espanyola María Elosegui, i considera que els temors d'imparcialitat contra Murillo "van estar justificats objectivament", cosa que vulnera l'article 6.1 de la Convenció Europea de drets humans sobre un judici just.

El mateix tribunal, però, rebutja les peticions de compensacions perquè considera que la condemna ja és en si mateixa una "satisfacció justa" cap als demandants, recordant que Espanya disposa d'un procediment per portar a revisió les condemnes i que "quan existeixen aquests remeis legals són la millor forma de compensació".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides