El debat de la violència de l’1-O a la premsa internacional

Es fan ressò de les elevades penes de presó que demana la Fiscalia pels presos independentistes
Oriol Junqueras
Oriol Junqueras

La premsa internacional s'ha fet ressò de les penes de presó que demana la Fiscalia pel cas de l'1-O i del debat sobre l'ús o no de la violència en els diferents argumentaris. També destaca el bloqueig a qualsevol negociació per la situació dels presos. El gran protagonista de les portades és el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras.

El "Financial Times" es fa ressò del debat que hi ha a Espanya sobre si es pot considerar que hi va haver violència en el referèndum de l'1-O i en la posterior declaració d'independència: "Hi ha un encès debat a Espanya sobre si l'impuls independentista, aclaparadorament pacífic, que va portar a un referèndum informal i després a una declaració d'independència, es pot considerar violent".

Al diari britànic "The Guardian" s'afirma que la decisió d'aquest divendres acaba amb qualsevol esperança que la posició més conciliadora del govern socialista espanyol condueixi a una negociació significativa sobre la qüestió catalana. Assegura que, de fet, l'empresonament dels líders catalans ja bloqueja qualsevol negociació i que aquesta mesura preventiva és àmpliament considerada a Catalunya excessiva, injusta i motivada per raons polítiques.

El "The National" escocès també posa l'èmfasi en aquesta qüestió i afirma que l'1 d'Octubre no hi va haver violència per part dels organitzadors, encara que ara els acusin de rebel·lió violenta.

També "The New York Times" o "The Washington Post" donen la informació de les llargues penes que demana la fiscalia.

El diari francès "Le Monde", a la seva edició digital, assenyala que la petició del fiscal es basa en l'acusació de rebel·lió violenta per l'1 d'Octubre. Però diu que l'ús de la violència durant el procés està qüestionat a Espanya, més enllà dels independentistes, "per un ampli ventall de testimonis i també de juristes importants."

L'alemany "Berliner Tageszeitung" en parla amb un títol eloqüent: "Espanya: Justícia com a la dictadura de Franco: 25 anys per a Junqueras?"

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides