Puigdemont considerava que la llei de transitorietat era un nyap

L'expresident de la Generalitat va voler paralitzar l'aprovació de la segona llei independentista aprovada el 7 de setembre del 2017
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Carles Puigdemont va voler aturar l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica aprovada pel Parlament el 7 de setembre de l'any passat. De fet, l'executiu català de Puigdemont estava d'acord en frenar el ple que va aprovar aquesta segona llei de trencament amb l'Estat, després de la sessió del dia 6 en la que la meitat independentista de la cambra catalana va aprovar la llei del referèndum en absència de l'altra meitat de la cambra. Segons publica El Periódico, van ser les pressions de les entitats sobiranistes les que van provocar que finalment Puigdemont canviés de parer en qüestió de minuts, el que va portar a una altra sessió plenària en la qual es va visualitzar el trencament per la meitat del Parlament de Catalunya entre independentistes i no independentistes.

Fonts del Govern, confirmades pel qui va ser conseller de Puigdemont, Santi Vila, asseguren que la llei de transitorietat i la seva aprovació generava dubtes i crítiques fins i tot en els més moderats de les files independentistes: "a la vista de com va ser el debat (del dia 6), de la tensió que va generar, del despropòsit que es va viure en la Càmera catalana la nit després de votar la llei de referèndum, tots prenem consciència, com a mínim els més assenyats, que això no es podia tornar a repetir l'endemà amb la llei de transitorietat. Havia estat un despropòsit la discussió entorn de la llei del referèndum, es podia justificar més o menys pel desig de donar-li una certa cobertura, però és evident que l'altra llei, que estava molt mal feta, que no resistia el contrast de persones mínimament formades, ens ruboritzava molt a tots; el president s'adona, i la mateixa nit de la llei del referèndum, abans que se segueixi endavant amb el debat sobre la següent norma, ens manifesta a molts que no veu la llei, que ha estat una iniciativa del Parlament molt desgraciada, feta per gent de perfil molt baix, i que hem de fer el possible i més perquè no progressi".

Santi Vila afirma, quan se li pregunta perquè al final es va tramitar la llei, que: "de nou ens falla la pressió de l'entorn. Hi ha una pressió molt forta de les entitats vinculades al procés i d'alguns agents que tensen i tiben molt el moment de decidir. Recordo el matí d'aquesta sessió, quan el president i quadres del Govern, d'ERC i del PDECat, vam donar per decidit que aquesta no era una llei que es tramités, i encara menys que no es pogués incorporar cap esmena. Hores més tard, de nou perdíem el control de les circumstàncies". La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va anunciar que finalment el ple se celebraria, per a sorpresa de molts entre els qui es trobava Sant Vila, malgrat que havia assistit poc abans a les instruccions de Puigdemont perquè es desactivés la maquinària parlamentària de celebració d'aquesta segona sessió plenària.

En aquest context, també El Periódico ha publicat darrerament que Carles Puigdemont va decidir marxar a Brussel·les per fugir de la justícia espanyola sense comunicar-ho pràcticament a cap dels membres del seu anterior executiu. De fet, els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull haurien quedat amb Puigdemont, el dia anterior a la seva fugida, amb un "demà, tots als despatxos". Quan l'endemà els consellers van rebre el missatge "el president no anirà a treballar", un col·laborador de Rull assegura que l'aleshores conseller, en veure que Puigdemont no complia amb el que s'havia pactat, va dir des del seu despatx: "he fet el 'gilipollas'".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides