Castellà insta al “control efectiu del territori”

El diputat d'ERC volia una insurrecció el 3-O i ara aposta per implementar la República sense transparència
Dirigentes de Demòcrates
Dirigentes de Demòcrates

Antoni Castellà, dirigent de Demòcrates (l’escissió independentista de l’extinta Unió) i diputat d’ERC, advoca insta al futur govern de la Generalitat a preparar “el control efectiu del territori” i planteja que es treballi en secret en la implementació de la República, segons explica en una entrevista concedida a El Món.

El polític democristià fa aquestes declaracions tenint ben present que “malauradament tenim polítics i dirigents de les entitats a la presó i membres del Govern a l’exili (…) per obeir el mandat democràtic de l’1-O. La nostra condició és que hi hagi un pla amb les passes per desenvolupar la República”. Demòcrates, segons expressa, “no ha renunciat mai a la unilateralitat“. “El mandat de l’1-O no és interpretable”, afegeix.

Opacitat
“Estem en un moment que les forces lleials a la república hem d’intentar pactar el pla de govern o el full de ruta i fer-ho poc públic“, és a dir: “Davant un Estat disposat a exercir la violència política, judicial i fins i tot física, per defensar la unitat d’Espanya, la transparència absoluta que es demanaria a un Govern no tindria gaire sentit. Haurem de ser menys transparents“. “La República no es fa amb rodes de premsa”, indica.

Els ciutadans
L’exresponsable d’Universitats del govern d’Artur Mas afirma que dues coses defineixen un Estat -“que exerceix el control del territori i que té l’acceptació dels seus ciutadans”-, i sosté que la República que un sector de l’independentisme ha considerat proclamada des de l’octubre “té l’acceptació dels seus ciutadans però no té el control del territori”, mentre que “l’Estat espanyol exerceix el control del territori però no és acceptat pels ciutadans”.

Insurrecció
Preguntat sobre com es pot implementar la república quan el govern espanyol controla la Generalitat i sobre el paper de la societat civil, Castellà rebutja renunciar “a un sol espai de sobirania”: “perquè hem de deixar-los en mans del govern espanyol? Si hem d’aplicar els resultats de l’1-O, no entenc per què hem de renunciar a instruments per fer-ho. Una altra cosa és que s’estigui disposat a fer una insurrecció, però llavors s’ha d’explicar. És el pas que hauríem d’haver fet el 3 d’Octubre“.

(Visited 28 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari