La UE tanca la porta a una Catalunya independent

El president de l'Eurocambra diu que el nou Estat quedaria fora de la Unió Europea
Antonio Tajani
Antonio Tajani

El president del Parlament Europeu, l’italià Antonio Tajani, ha recordat que “el marc constitucional d’un estat membre individual és part del marc legal de la Unió Europeu” i afegeix que “el seu respecte ha d’estar garantit en tot moment. Són un pilar fonamental del nostre sistema de llibertats i dels valors sobre els quals es va fundar aquesta Unió, com està recollit a l’article 2 del Tractat de la UE. Qualsevol acció contra la constitució d’un estat membre és una acció contra el marc legal de la UE “.

Antonio Tajani, del Partit Popular Europeu, ha fet aquestes observacions en una resposta oficial a través d’una carta enviada a l’eurodiputada d’UPyD, Beatriz Becerra, que el juny va preguntar als presidents de les tres grans institucions comunitàries per la situació a Catalunya.

El president Tajani recorda que “la Comissió ha respost a diverses preguntes parlamentàries que si una part del territori d’un estat membre deixés de formar part d’aquest Estat perquè es convertís en un nou estat independent, els tractats deixarien d’aplicar a aquest territori. En altres paraules, un nou estat independent es convertiria, pel fet de la seva independència, en un tercer país respecte a la UE i els Tractats deixarien d’aplicar-se”.

Tajani recupera les paraules de l’anterior president de l’Eurocambra, l’alemany Martin Schulz, que va afirmar que “les disposicions constitucionals d’Espanya són un assumpte de les autoritats espanyoles i dels ciutadans espanyols”. Tajani però va més enllà assegurant que “l’imperi de la llei és la columna vertebral de les societats modernes i plurals i de les democràcies constitucionals. Respectar l’imperi de la llei i els límits que imposa a aquests governs no és una elecció sinó una obligació“. Tajani rebla el seu argument dient que “pel que fa a la UE, els Tractats són clars: ha de respectar les disposicions constitucionals dels estats membres i les funcions essencials de l’Estat que d’elles deriven”.

(Visited 62 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari