300 ‘comuns’ signen contra l’1-O

Defensen no participar-hi per manca de garanties democràtiques
colau domenech pablo
colau domenech pablo

Més de 300 militants i dirigents de Catalunya en Comú han signat un manifest que s’oposa al referèndum unilateral sobre la independència de Catalunya, que el govern de la Generalitat ha previst convocar l’1 d’octubre, i es manifesta favorable a un major autogovern per a Catalunya dins d’una Espanya federal, publica La Vanguardia.

Els comuns que s’oposen a aquest referèndum, explica aquesta informació que no cita el nom de cap dels signants, argumenten que la votació anunciada pel president Carles Puigdemont no té garanties democràtiques i que l’independentisme l’ha dissenyada com “una justificació no homologada democràticament per continuar amb el procés, la DUI, la desconnexió i el xoc suïcida contra el mur de l’Estat”.

Aquest manifest, titulat “L’1-O no hi anirem”, advoca per pactar amb l’Estat un referèndum que interpel·li tota la societat catalana i sigui efectiu, virtut que no aprecien en el que s’ha anunciat. Entre les crítiques dedicades al procés, indica que la Llei de Transitorietat que es preveu aprovar aquest dimecres és un exponent de “deshonestedat democràtica” perquè limita el temps i els drets propis del debat parlamentari, així com la presentació d’esmenes dels diputats. També assenyala que la citada llei ubicaria el govern de la Catalunya independent per sobre dels tribunals, de manera que atemptaria contra la separació de poders.

Psucaires pel sí
La presentació d’aquest manifest contra l’1-O, que segons La Vanguardia té lloc aquest divendres, ve precedida per l’impuls d’un altre manifest, en aquest cas favorable a votar, promogut per gairebé una quinzena de membres del PSUC, entre els quals històrics exregidors, exalcaldes i un exdiputat. Sostenen, tot repassant els inicis del PSUC, que el referèndum i la República “obren la possibilitat al canvi i a la ruptura tan necessàries amb el caduc règim espanyol del 1978”.

Pisarello, sí crític
Per la seva part, el tinent d’alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello ha cridat, mitjançant un article a El Crític, a la mobilització l’1-O per frenar “la prepotència del PP”. En concret, advoca per “un sí crític a l’1-O -anticentralista, social i fraternal”, que troba que “apareix com una proposta que bona part del sobiranisme progressista podria fer seva”. Segons ell, l'”objectiu irrenunciable” és “facilitar les aliances que permetin, el més aviat possible, l’impuls d’autèntiques propostes constituents, de refundació republicana, municipalista i internacionalista, en les nacions ‘perifèriques’, en el conjunt de l’Estat i segurament a Europa”.

(Visited 53 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari