La Dinamarca del Nord i la Dinamarca del Sud

El Júnior va guanyar 5,5 milions amb el 'pelotazo' de l'abocador de Vacamorta (Baix Empordà)
Título de la imagen
Título de la imagen

Si hi ha una zona de Catalunya on el nom de Jordi Pujol Ferrusola és maleït és al Baix Empordà. Aquí, juntament amb els seus socis Gustavo Buesa i Josep Mayola, el Júnior va promoure, durant l’últim govern del seu pare, la transformació de les antigues terreres d’argila de la Bisbal, a l’indret de Vacamorta, en un macroabocador, que va ser obert l’any 2000.

Tres anys més tard, aquesta instal·lació va ser venuda a l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), que es va quedar el 80% de la societat Recuperació de Pedreres SL per 13,2 milions d’euros. Els beneficis d’aquest pelotazo de manual van anar a parar a la societat holandesa Aprilsnow Holding BV que, segons s’ha esbrinat posteriorment, estava participada pels tres socis per tal d’amagar la seva identitat i eludir impostos.

Per camuflar, encara més, la seva implicació en aquest negoci, Jordi Pujol Ferrusola participava a Aprilsnow Holding BV a través d’una societat constituïda a Dinamarca, Nordic ApS, que al seu torn estava controlada per una companyia instrumental domiciliada al paradís fiscal de l’illa de Man: Rakestone Limited.

Com en un joc de nines russes, Rakestone Limited –que surt en els Papers de Panamà– estava en mans d’una altra societat domiciliada al paradís fiscal de les Bahames, anomenada Jungle Two Limited. En un dels últims informes lliurats al magistrat José de la Mata, que instrueix el sumari sobre el clan Pujol, la UDEF destapa tota aquesta trama i explica que, en la constitució de Nordic ApS, el Júnior va fer servir de testaferro l’andorrà Francesc Robert, a qui també va utilitzar per camuflar les seves inversions a La Seda de Barcelona i al club de rugbi USAP de Perpinyà. El pelotazo de Vacamorta va reportar un benefici net a Jordi Pujol Ferrusola de 5,5 milions d’euros. Artur Mas posa sovint Dinamarca com l’exemple de la hipotètica Catalunya independent. Però resulta que, a través de la “Dinamarca del Nord” s’ha fet un dels negocis més bruts de la “Dinamarca del Sud”.

L’any 2014, el Tribunal Suprem va sentenciar que l’abocador era il·legal i la Generalitat està obligada a extreure els 2,2 milions de tones de deixalles que hi ha. Però el conseller Josep Rull fa l’orni, perquè aquesta operació costaria uns 150 milions d’euros. Per la seva banda, Recuperació de Pedreres SL reclama una indemnització de 35,5 milions a la Generalitat per “danys i perjudicis” per la clausura judicial de Vacamorta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides