El TC tomba per unanimitat l’amnistia fiscal del PP

La mesura no tindrà efecte sobre els contribuents que ja han regularitzat la seva situació amb Hisenda
Tribunal Constitucional
Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat de manera unànime l’amnistia fiscal impulsada pel ministre Cristóbal Montoro i aprovada pel govern del PP, el març del 2012. Aquesta decisió, però, no té efectes sobre els expedients d’aquells contribuents que ja han regularitzat la seva situació amb Hisenda.

Van ser 50 diputats del PSOE els que van presentar aquest recurs contra la disposició addicional primera del Reial decret-llei 12/2012, de 30 de març, pel qual s’introduïen diverses mesures tributàries i administratives dirigides a la reducció de dèficit públic. El recurs que van presentar sosté que aquesta normativa afavoreix als defraudadors, perquè els hi permet regularitzar la seva situació fiscal amb un pagament del 10% del valor dels béns aflorats, mentre que els contribuents paguen el 43%.

El TC recorda que no es pot fer ús del decret-llei quan les mesures aprovades afectin “de forma rellevant i substancial” als deures consagrats en la Constitució, com és el cas del “deure constitucional de ‘tots’ de contribuir al sosteniment de les despeses públiques“. Els magistrats han decidit, per tal de preservar la seguretat jurídica, avalar les regulacions que s’han realitzat fins ara, com les de l’extresorer del PP, Luis Bárcenas i l’expresident Pujol, ja que “no són susceptibles de ser revisades com a conseqüència de la nul·litat”.

Segons el tribunal, el decret que va impulsar el Govern de Mariano Rajoy va legitimar “com una opció vàlida la conducta dels que, de manera insolidària, van incomplir el seu deure de tributar d’acord amb la seva capacitat econòmica, col·locant-los finalment en una situació més favorable que la d’aquells que van complir voluntàriament i en el termini la seva obligació de contribuir”.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari