Moc del CIC a TV3 per la publicitat del ‘Divendres’

Troba que vulnera el codi deontològic a través d'Helena Garcia Melero i Lluís Marquina
melero tv3 divendres
melero tv3 divendres

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) acusa TV3 de vulnerar el punt 7è del codi deontològic de la professió periodística a Catalunya quan permet que els periodistes Lluís Marquina i Helena Garcia Melero facin publicitat, respectivament, de Caprabo i del BBVA durant el programa Divendres.

Arran d’un escrit de queixa remès pel Sindicat de Periodistes de Catalunya, que alertava sobre possibles conflictes d’interessos, el CIC ha adoptat per unanimitat el passat 29 de març una resolució en aquest sentit perquè considera que Marquina té una tasca informativa i Garcia Melero és considerada una periodista d’informatius, tot i presentar el programa Divendres.

Sobre Garcia Melero, el CIC troba que “l’activitat publicitària que hi desenvolupa pot entrar en conflicte amb el tractament de determinats temes i amb la relació de TV3 amb algunes fonts perquè existeixen els interessos de les empreses anunciants”.

Considerant que un periodista exerceix “de guardabarrera que selecciona la informació, dóna pas a uns continguts i en frena l’aparició d’altres”, aquesta resolució indica que “la sola presència d’un periodista d’informació en el format publicitari ja qüestiona la independència informativa del mitjà i el situa (a ell i al propi periodista) en el terreny del dubte”.

Per últim, el CIC cita la norma 2 del document amb què va desenvolupar el punt 7 del codi deontològic: “Els professionals de la comunicació que treballin en programes, diaris o formats informatius en qualsevol suport no han de fer publicitat comercial d’empreses o productes. Tampoc no han de fer publicitat de productes de la seva pròpia empresa”.

Alerta d’exdirectius de la CCMA
D’altra banda, cinc antics directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Jaume Ferrús, Joan Majó, Miquel Puig, Enric Marín i Joan Manuel Tresserras, han presentat un manifest per reclamar la despolitització de l’ens públic.

En concret, volen gestors de la corpo seleccionats segons criteris professionals i que no responguin a equilibris entre partits. Així mateix, troben que és urgent “redreçar la situació”, implicar els treballadors en la presa de decisions i dotar Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio de més pressupost.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides