El cas Pujol apunta cap a Croàcia i Holanda

L'instructor demana a l'Agència Tributària informació sobre un possible blanqueig de més de 9 milions
Jordi Pujol Ferrusola
Jordi Pujol Ferrusola

El magistrat que instrueix el cas Pujol, José de la Mata, ha demanat a l’Agència Tributària, mitjançant una resolució dictada el passat 1 de febrer, que aclareixi si Jordi Pujol Ferrusola i la seva exesposa, Mercè Gironès, van declarar al fisc espanyol les plusvàlues obtingudes mitjançant la societat Croatagna. L’objectiu és conèixer l’origen dels capitals invertits per tots dos i pels seus socis Luis Badia, Maria Cinta Itarte i José María Huguet.

La investigació del cas Pujol està empaitant allò que la UDEF va descriure en un informe conegut el passat mes de juliol com una gran operació de blanqueig de capitals a Croàcia, xifrada en més de 9 milions d’euros. Segons la UDEF, amb l’aparent intenció de fer negocis immobiliaris, es van rentar capitals mitjançant “operacions irracionals econòmicament, simulacions contractuals i moviments de capitals que no es corresponen amb la lògica comercial”.

Entre les injeccions de diners que han cridat l’atenció dels investigadors, detallades ara per les informacions d’El Independiente i de La Razón, hi ha quatre aportacions de Badia i Itarte per 710.000 euros a la societat Kvadrat Grandja i, molt particularment, sengles préstecs de 710.000 euros i d’un milió d’euros de part de Carmen Mateu, de qui es diu que no era sòcia. En aquest cas sobta, com en altres, que la quantitat de diners que va recuperar fos “substancialment inferior”, recull La Razón.

Així mateix, sobresurten diverses aportacions milionàries procedents de la societat Angel Business & Financial Corporation Ltd, que tampoc és sòcia de Kvadrat Grandja, amb relació a la qual la UDEF detecta elements que permeten vincular-la amb Francesc Robert. Es tracta de l’exdirector de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVASA), amic de Jordi Pujol jr. En un informe revelat per El Mundo, es considerava que Angels Business & Financial Corporation Ltd era una plataforma de blanqueig relacionada amb la família Suqué, propietaris catalans de casinos als quals es va vincular amb el finançament irregular de Convergència, entre altres noms il·lustres.

Tant Kvadrat Grandja com Croatagna són sospitoses de ser societats instrumentals emprades per rentar capitals i centren la petició d’anàlisi remesa a l’Agència Tributària. Els investigadors, a més, relacionen aquestes maniobres amb els moviments financers detectats en un compte andorrà de Jordi Pujol Ferrusola. 

Viatge a la Haia
D’altra banda, segons publica Vozpópuli, el magistrat José de la Mata preveu viatjar a la Haia (Països Baixos) el 13 de febrer per interrogar Jacob Broers i John Willekes MacDonald. Són els amos d’IPTS, un despatx expert en elusió fiscal, i estan imputats en el cas Pujol per la seva suposada participació en l’operativa d’ocultació i blanqueig de les comissions obtingudes en l’operació de compravenda de més d’un miler d’oficines del Santander, per la qual s’indaga sobre Oleguer Pujol.

Segons els investigadors, controlaven les societats pantalla Marway BV i ARD Choille BV, mitjançant les quals, suposadament, es van ocultar les comissions obtingudes amb l’operació de les oficines del Santander.

(Visited 48 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari