Plataforma propera al PSC i UDC, per plantar cara al procés

Portes Obertes al Catalanisme pretén promoure un "catalanisme obert, transversal i integrador"
Portes Obertes al Catalanisme
Portes Obertes al Catalanisme

Aquest dilluns s’ha presentat en societat la plataforma Portes Obertes al Catalanisme. Un col·lectiu en el qual destaquen figures rellevants del PSC i d’Unió Democràtica, i que defensa la necessitat de recuperar “un catalanisme plural, obert i integrador”, segons paraules de l’advocat Cristian Balcells que va participar en la presentació.

Balcells va dir que Catalunya viu en una conjuntura política en la qual per alguns “la qüestió és allargar el procés”, al que l’advocat qualifica “d’artefacte polític que consisteix a anunciar una cosa per fer-ne un altre, o per no fer-ne cap ni una”. Per a Balcells, “el procés és una fórmula màgica que serveix per unir una pobresa d’accions amb alegria”, com són, a parer seu “les manifestacions progovernamentals”, que donen “la sensació d’estar fent història permanentment”.

Amb aquest context, segons els responsables d’aquesta nova plataforma política es vol crear un lloc de debat que permeti abordar la crisi institucional i política, tant de Catalunya com de la resta d’ Espanya. La voluntat dels membres del col·lectiu és la de retrobar un catalanisme aglutinador amb la voluntat de cosir la societat des de la democràcia. Els membres de Portes Obertes al Catalanisme demanen, també, “respecte a l’Estat de dret i al ­principi de legalitat, el diàleg i el progrés”.

Entre els assistents a l’acte, hi van destacar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, assegut entre l’actual líder d’Unió Democràtica, Ramon Espadaler, i el seu anterior màxim dirigent, Josep Antoni Duran Lleida. Entre les cares conegudes a la presentació de la plataforma catalanista també hi eren l’exministre, Celestino Corbacho, o els exconsellers, Ignasi Farreres, Maria Eugènia Cuenca i Pilar Fernández Bozal.

Després de la lectura del manifest inicial, van prendre la paraula a l’acte l’exlíder socialista, Pere Navarro, l’exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, l’exdiputat del PP per Girona  Jordi de Juan, i l’exdirigent d’UDC, Felix Riera. Altres assistents que van donar suport a la iniciativa van ser Jordi Casas, Mario Romeo, Ignasi Rafel, Leopoldo Gay, Erika Torregrossa o Marc Miró, l’actual líder de les joventuts d’Unió.

A banda de personatges polítics, es va poder veure a la presentació els periodistes Joan Tapia i Lluís Foix, i el director general del Cercle d’Economia, Jordi Alberich. Sense poder assistir, hi van enviar el seu suport el professor d’Esade Carlos Losada, i l’activista social Núria Gispert. L’origen de Portes Obertes al Catalanisme està en les plataformes del PSC, Tercera Via, i Construïm, d’Unió Democràtica. Segons els seus promotors, la nova plataforma neix sense intenció de convertir-se en partit polític.

(Visited 83 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari