Catalans en el punt de mira

Santiago Espot diu que repetiria la xiulada a l'himne espanyol
Título de la imagen
Título de la imagen

Després de la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per haver-se negat a retirar una estelada de l’Ajuntament, quatre eurodiputats catalans s’han adreçat a la Comissió Europea per preguntar si creuen que “el sistema judicial espanyol compleix amb la independència judicial que es requereix des de la Carta de Drets Fonamentals de la UE“.

El fet és que, tal com expliquen aquests eurodiputats, la detenció de Venturós “s’afegeix a una llarga llista de càrrecs electes públics catalans investigats per la justícia espanyola, per expressar pacíficament i en nom dels seus electors el seu suport al procés d’autodeterminació de Catalunya“.

En aquest sentit, el president de Catalunya Acció, Santiago Espot, ha afirmat que la xiulada a l’himne d’Espanya que va fer part del públic assistent a la final de la Copa del Rei de futbol del 2015 al Camp Nou de Barcelona era “una mostra d’antiespanyolitat“.

El també empresari català ha assegurat que tornarà a repetir una xiulada com aquella quan es presenti l’ocasió. De fet, Santiago Espot ha declarat que “Vaig exercir el meu legítim dret de llibertat d’expressió reconegut en els drets universals i això és una cosa per la qual jo sempre donaré la cara i sempre em manifestaré a donar les explicacions davant de l’opinió pública”.

Espot ha fet aquestes afirmacions a la premsa en sortir de l’Audiència Nacional, on ha estat citat pel jutge Fernando Andreu, perquè declarés com a presumpte responsable d’un delicte d’injúries a la Corona. S’acusa Espot de promoure la xiulada feta a la final entre el Futbol Club Barcelona i el Athletic de Bilbao, disputada el 30 de maig de l’any passat.

El president de Catalunya Acció ha dit davant el jutge que ni ell ni el seu advocat havien rebut l’expedient de la causa per la qual se l’investiga. El magistrat ha decidit donar-li una setmana perquè pugui conèixer de què se l’acusa i l’ha tornat a citar per a dilluns vinent.

Catalunya Acció va repartir, amb altres organitzacions independentistes, 10.000 xiulets entre els assistents a la final per a fer la xiulada contra l’himne espanyol, i convocada a favor de la independència de Catalunya.

Després que el jutge arxivés dues vegades la causa presentada contra Espot pel sindicat Manos Límpias, la Sala Penal de l’Audiència Nacional l’ha obligat a reobrir-la en considerar que els fets poden ser delictius argumentant “l’ambient institucional” en el que es mou el govern català en les seves aspiracions independentistes.

El president de Catalunya Acció ha volgut destacar davant dels mitjans que “Espanya està intentant aplicar la seva piconadora judicial“, i que “van començar pel president de la Generalitat de Catalunya, van seguir pels consellers, alcaldes, càrrecs electes i ara pel primer civil”. Espot s’ha mostrat convençut de què l’intentaran “escarmentar” per tots els mitjans i que “posaran en el punt de mira els catalans que practiquin un independentisme que vagi més enllà del que toleren i que desafiïn l’Estat“.

A les set de la tarda d’aquest dilluns s’ha convocat una manifestació de rebuig a aquestaofensiva judicial“. La mobilització consisteix en fer una xiulada multitudinària davant la delegació del govern espanyol a Barcelona, en suport a Espot, l’únic civil imputat, de moment, per les mostres de rebuig al Rei i a l’himne espanyol. També es pretén donar suport a les onze entitats de la societat civil que s’enfronten a multes, que sumen prop d’un milió d’euros. Els manifestants avisen a l’Estat que “ni callarem ni pararem fins que la nostra voluntat de llibertat no sigui reconeguda, respectada i exercida“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides