L’aeroport d’Andorra-La Seu és un luxe de rics que paguem entre tots

La Generalitat segueix sufragant aquest aeròdrom, on no es preveu que aquest hivern vinent hi hagi vols comercials
Título de la imagen
Título de la imagen

L’any passat, en el seu primer exercici tancat d’explotació, l’aeroport Andorra-La Seu va tenir unes pèrdues de 750.000 euros. Per cobrir-les, segons ha pogut saber EL TRIANGLE, la Generalitat va aportar 450.000 euros i el govern andorrà els 300.000 euros restants.

Aquest ‘forat’ s’ha incementat enguany amb una partida de 168.990 euros que l’entitat gestora, Aeroports Públics de Catalunya, ha destinat addicionalment el mes passat en adjudicar a una empresa de Granollers els treballs de millora en els accessos a les instal·lacions aeroportuàries per evitar despreniments, així com actuacions que tenen com a finalitat corregir el sistema de drenatge de les zones de rodament i de les pistes.

En canvi, segons la memòria oficial de l’any passat, l’aportació global del govern d’Andorra va ser de 800.000 euros i només 302.268 euros de la Generalitat de Catalunya. El cost del manteniment va ser de 62.059 euros i les despeses de personal van pujar fins als 75.000 euros, i les de la direcció, 37.000 euros.

Els vols comercials que estan operatius a hores d’ara són només serveis d’aerotaxis, que acostumen a fer servir persones adinerades. Segons dades de la Generalitat, la majoria de l’activitat està relacionada amb els vols d’ultralleugers, les escoles de vol i els treballs aeris. El 2015 hi havia dues persones assalariades a l’aeroport, a més d’una adjudicació a una empresa que ofereix servei d’operacions i torre Afis amb tres persones. També hi ha servei de meteorologia, amb dues persones, i servei de manteniment amb una persona. A part, el personal d’Aeroports de Catalunya dóna suport en altres tasques d’aeronàutica, medi ambient i comercialització.

CONVENI CATALUNYA-ANDORRA

El dia de la seva inauguració, el 8 de gener del 2015, també es va signar un conveni entre els governs català i andorrà per mantenir la infraestructura i promocionar-la en els mercats turístics. En el conveni, Andorra assumia la meitat del mig milió d’euros anuals del cost d’explotació i s’establia la creació d’una comissió mixta que prepararà els plans de treball biennals. El conveni, amb una vigència de cinc anys, suposava un canvi en el govern andorrà, que fins aleshores no s’havia implicat econòmicament en les obres de l’aeroport.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides