L’economia francesa posa en risc la recuperació a Europa

Tots estarem d’acord a afirmar que Alemanya i França són essencials en la construcció europea. Però ara ens trobem que quan la majoria d’estats europeus s’estan recuperant de la terrible crisi econòmica, les dades a França són desalentadores. La Grand Nation s’està convertint en el principal risc. La França bressol de la democràcia moderna després de la Revolució de 1789 pot seguir els passos dels creadors de la democràcia antiga, Grècia.

Seria terrible per a Europa i el món que França entrés en una greu crisi, tant econòmica com política. Les dades macroeconòmiques assenyalen una lleu però continuada recuperació a Europa, però han saltat els senyals d’alarma amb l’economia francesa, posant en risc el futur europeu.

El panorama és que les fàbriques estan tancant, es preveu que el nombre d’aturats sigui de 5,7 milions i l’estructura del funcionariat passi a ser insuportable per a qualsevol estat. Encara que els atemptats terroristes haurien d’haver unit més, en teoria, al poble francès, cada dia hi ha més disturbis al país.

Solament unes poques dades: l’endeutament estatal ha augmentat des de l’inici de la crisi del 65% al 94%, mentre que les exportacions s’han reduït més d’un 35%. Per què? La resposta és molt simple: perquè les empreses i els productes francesos ja no són competitius en aquesta economia globalitzada. Així, la resposta dels empresaris és que a França es paguen uns sous més alts que la mitjana europea i que els treballadors gaudeixen de massa vacances, per la qual cosa insten a una profunda reforma laboral, amb els sindicats oposant-s’hi fèrriament.

En els propers mesos hi haurà eleccions a Alemanya, Àustria, Holanda i França que decidiran, també, el nostre futur. Amb especial atenció a França. Per primera vegada grups xenòfobs poden tenir la victòria molt més propera, la qual cosa suposaria un daltabaix a Europa, doncs aquests mateixos grups també poden ser decisius a Alemanya, Àustria i Holanda. La construcció europea corre veritable perill.

Malgrat el risc que l’economia francesa arrossegui Europa cap a una nova crisi econòmica i política, les empreses espanyoles han de tenir preparat un pla B davant aquesta eventualitat. Crec que han de tenir preparat un pla de negoci internacional per garantir la seva activitat, sigui quin sigui el futur d’Europa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides