Una estàtua de Franco, decapitat, al Born

Obre la polèmica exposició sobre la dictadura, a Barcelona
Estàtua de Franco
Estàtua de Franco

L’exposició “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà” obre les seves portes a la plaça d’El Born de Barcelona. L’espai compta amb dues estàtues relacionades amb la dictadura franquista, una és la “Victòria” esculpida per Frederic Marés, i que va estar instal·lada a la cruïlla del Passeig de Gràcia cantonada amb l’Avinguda Diagonal de la ciutat comtal, i que va ser retirada del carrer ara fa cinc anys.

L’altra estàtua instal·lada a la plaça del Born, és una reproducció feta per Josep Viladomat, del general Franco muntat a cavall, a la que li falta el cap (al general) que va perdre quan ja estava emmagatzemada en dependències municipals. L’exposició no ha deixat indiferent a cap grup polític del consistori barceloní.

El PDECat (l’antiga Convergència) i ERC la veuen ofensiva per a les víctimes del franquisme, i el PP i Ciutadans creuen que pot obrir ferides del passat. Cap d’aquests grups municipals tenen intenció de participar en la inauguració.

De fet, pel cap de files dels exconvergents, Xavier Trias, és especialment greu que l’exposició s’instal·li enfront de l’espai dedicat a la memòria de la guerra de Successió i la derrota de les institucions catalanes el 1714, al centre cultural d’El Born.

Tot i que amb motivacions diferents, tant el PDECat, ERC, PP i Ciutadans van intentar que no es fes l’exposició sobre la dictadura franquista, en un debat en comissió a l’Ajuntament, però l’abstenció de la CUP, i el vot a favor de l’exposició del PSC, van permetre que tirés endavant.

(Visited 135 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari