Gairebé 100 milions de persones utilitzen el servei de Renfe

El conseller Rull, davant d'una "situació inacceptable", vol el "traspàs total de manera immediata"
Título de la imagen
Título de la imagen

Cada cop hi ha més ciutadans que utilitzen els serveis de Renfe, l’operadora dels serveis de Rodalies de Catalunya, Alta Velocitat i Llarga Distància. Des de principis d’any, un total de 98.176.000 viatgers han utilitzat aquest servei, un 1,3% més respecte a les xifres de l’any anterior. Enguany, 1.260.000 ciutadans que abans utilitzaven altres mètodes de transport, han decidit utilitzar el tren.

Renfe està registrant una evolució positiva i ascendent respecte als anys anteriors. A hora punta matinal i dins de la primera zona metropolitana, el servei ofereix 100.000 places, amb una puntualitat del 93%. Del total de viatgers, 90 milions l’utilitzen per a la mobilitat interna, és a dir, tant l’origen com la destinació corresponen a poblacions catalanes.

Un punt a favor dels trens de Renfe són els 470 milions d’euros que s’estalvien anualment en costos externs, dels quals 200 corresponen al canvi climàtic, 110 a la contaminació atmosfèrica local, aproximadament. També s’estalvien 1,33 milions de tones de CO2 i 2 milions d’autobusos. Una altra dada a tenir en compte és que el nombre de viatgers de Renfe equival a 91 milions de circulacions en cotxes.

D’altra banda, pel que fa a les infraestructures del servei ferroviari, no són tan elogiables. En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que el pròxim 26 d’octubre se celebrarà “un gran acte de país” per denunciar “una situació inacceptable” del servei i per “reclamar el traspàs total de manera immediata“.

L’acte, que està impulsat pel Govern, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), estarà encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Els ciutadans d’aquest país no es mereixen unes infraestructures ferroviàries en un estat tan deplorable“, ha afirmat Rull, l’acte servirà per “donar una alternativa de país i és que volem gestionar-ho nosaltres; la Generalitat està en condicions de fer-ho millor que l’Adif“.

Paral·lelament, el departament de Territori i Sostenibilitat presentarà recurs contenciós administratiu contra l’Adif, perquè no ha complert els compromisos d’inversió a la xarxa ferroviària. L’objectiu és el de defensar uns drets que, segons Rull, “no són de la Generalitat de Catalunya ni dels ajuntaments; són els drets dels ciutadans de Catalunya que són els que disposen d’un sistema ferroviari que no és l’adequat per al segle XXI”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides