La factura de l’aigua es cobra a Malta i Guernsey

La privatització de l'aigua en alta que abasteix l'àrea metropolitana de Barcelona és un fabulós negoci que enriqueix dues misterioses societats
pioneer point partners
pioneer point partners

El dia 1 d’octubre del 2012 va ser molt atrafegat. Aquell dia, en tres punts diferents del planeta es van constituir tres societats, amb el denominador comú que totes tres portaven el nom de Catalunya. A Londres, a través de l’advocat James Anderson, especialitzat en la creació d’estructures jurídiques fiduciàries al servei de tercers, es va inscriure la companyia Aigües de Catalunya Ltd. El mateix dia, a l’illa de Guernsey –un paradís fiscal del canal de la Mànega, sota jurisdicció britànica–, es va constituir Pioneer Cataluña Investments IC Ltd. I també l’1 d’octubre del 2012, a l’illa de Malta, coneguda per la seva opacitat mercantil, es va fundar una societat germana de l’anterior, anomenada Pioneer Cataluña Holdings Limited.

Què passava aquell dia 1 d’octubre perquè tants advocats treballesin a la vegada en nom de Catalunya?

El cas Lava Jato
La resposta és que la Generalitat havia convocat al mes d’agost un concurs per a la privatització més gran feta mai pel govern català: la de l’empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL). El termini per a la presentació de les ofertes acabava el 5 d’octubre del 2012 i el consorci que va resultar finalment adjudicatari d’aquesta privatització, liderat per l’empresa madrilenya Acciona, tenia, pel que es veu, molt d’interès a amagar una part del seu accionariat a través de societats instrumentals radicades en reconeguts paradisos fiscals, com és el cas de les illes de Guernsey i Malta.

El més greu és que aquesta informació, que ara publica EL TRIANGLE després de fer les pertinents comprovacions registrals, va ser omesa en la documentació presentada pel consorci guanyador a la conselleria de Territori i Sostenibilitat, que va ser –sota la batuta de l’exconseller Lluís Recoder i de l’exsecretari general, Pau Villòria– la responsable d’organitzar i formalitzar la privatització de l’ATLL. Tampoc es va comunicar l’existència d’aquests accionistes ocults en paradisos fiscals a la Comissió Nacional de la Competència (CNC), encarregada d’emetre el preceptiu dictamen previ a l’adjudicació.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides