Utopia per a realistes

El periodista i historiador holandés Rutger Bregman ha publicat el llibre Utopia per a realistes. Hi defensa que és possible una societat on tots els ciutadans rebin una Renda Garantida Universal que els permeti viure amb dignitat, la setmana laboral sigui de 15 hores i les fronteres estiguin obertes a la gent procedent de tot arreu. Per convèncer els que veuen amb recel aquestes fites, Bregman posa exemples d’experiments que s’han fet aplicant la Renda Garantida acotades a alguns municipis i comunitats que han demostrat que la gent és més feliç i saludable i que continua treballant, això sí en activitats que li agraden, sense que quedin desateses les tasques socials imprescindibles.

La setmana laboral de 15 hores permet repartir la càrrega de treball entre més gent i respon a una societat en la qual els robots assumeixen bona part de les feines monòtones. Cita l’economista John Maynard Keynes, que ja advertia que el 2030 la Humanitat haurà de decidir què fa amb l’augment del temps de lleure amb què es trobarà. Bregman calcula que obrir les fronteres aportarà 65.000 milions de dòlars a la riquesa mundial i que la suposada expulsió dels autòctons de llocs de treball i ajuts socials dels quals passarien a beneficiar-se els immigrants és una falsedat.

El periodista holandès reconeix que aquestes utopies no estan a tocar, però recorda que la Humanitat ha progressat a base d’idees que, d’entrada, semblaven d’aplicació impossible. Un món on l’1% dels seus ocupants disposa de tanta riquesa com la meitat de la resta no és l’escenari millor per creure que les utopies siguin fàcils d’assolir.

Però les batalles que segur que es perden són les que no es plantegen. Víctor Hugo ja deia, el segle XIX, que “la utopia d’avui serà de carn i òs demà”.

Desconfieu, per tant, d’aquells que us diguin que més val no capficar-se en segons quina lluita justa perquè mai no s’assolirà allò que es reclama. Molt probablement, és que no volen que aquestes lluites fructifiquin. Parlem de la guerra de Síria, la lluita contra el càncer o la fraternitat universal.

(Visited 38 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari