Puntada de peu a les aspiracions d’Homs

La presidenta del Congrés ajorna la decisió de donar grup propi a CDC
Francesc Homs
Francesc Homs

La Mesa del Congrés dels Diputats, presidida per la popular Ana Pastor, ha decidit ajornar la decisió d’atorgar a Convergència Democràtica, ara PDC, la possibilitat de formar grup parlamentari propi.

Un dia després que el Parlament de Catalunya aprovés les conclusions de la comissió per la independència, la presidenta del Congrés ha demanat al cap de files convergent a la cambra baixa, Francesc Homs, que justifiqui amb arguments jurídics perquè creuen que tenen dret a grup propi. Des de la Mesa del Congrés, però, s’han afanyat a desvincular la votació del Parlament amb la decisió sobre el grup parlamentari de CDC.

Això passa, també, després que diferents dirigents del PP haguessin mostrat la seva conformitat a què els convergents poguessin tenir grup propi, i després que s’hagi publicat que els diputats de CDC van permetre que Ana Pastor, candidata del PP a presidir la cambra baixa, assolís el càrrec. Ara han estat els representants del PP i del PSOE a la Mesa els que demanen justificacions als convergents.

Si una formació política amb representació al Congrés dels Diputats, no disposa de 15 diputats, condició per poder formar grup propi directament, el reglament de la cambra baixa, dóna l’opció de tenir grup propi a aquelles formacions que hagin obtingut fins a 5 diputats, i que a més tinguin el 15% de vots corresponents a les circumscripcions on hi hagi presenta candidatura, o també, si han obtingut un 5% dels vots al conjunt d’Espanya.

CDC, ara PDC, va obtenir 8 diputats, però no va assolir el 15% dels vots a les circumscripcions on es va presentar. Si els convergents no acaben tenint grup propi, deixaran d’ingressar més d’un milió 500 mil euros, a banda de tenir d’altres dificultats de gestió de l’activitat parlamentaria.

Es dóna la circumstancia que la Mesa del Congrés ja ha decidit que no donarà grup propi a les filials territorials de Podemos, com és el cas de Compromís-Podemos-EUPV de València, i En Marea de Galícia.

(Visited 50 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari