Gandesa treu Hitler del carrer

El CEBE acollirà la làpida que homenatja un aviador de la Legió Còndor mort el 1938
heinz willer gandesa nazi
heinz willer gandesa nazi

Associar amb “Heil, Hitler” el número 88 que consta a l’estela funerària d’un aviador nazi ubicada durant anys a l’espai públic de Gandesa és una mala interpretació, sosté l’alcalde de la capital de la Terra Alta, el convergent Carles Luz, per bé que la xifra és l’abreviació típica de la salutació que rebia el Führer (on 88 equival a HH).

Segons explica Luz a EL TRIANGLE, va recórrer a l’assessorament d’historiadors arran de les queixes d’alguns veïns, que havien alertat recentment del missatge d’aquest vestigi del suport que el Tercer Reich va facilitar al bàndol nacional de la Guerra Civil Espanyola. La inscripció “3./K 88” que s’hi pot llegir, segons la contrastació dels experts esgrimida per Luz, resulta que en realitat és una referència a l’esquadró de la Legió Còndor al qual pertanyia el pilot Heinz Willer, mort a prop de Gandesa el 1938 durant la Batalla de l’Ebre. “Dóna la casualitat que és el 3./K 88” i no “el 79”, resumeix.

Ni aquest govern [municipal] ni altres van posar aquesta pedra per fer cap homenatge als nacionals ni als nazis“, aclareix l’alcalde, especificant que, en primera instància, van ser familiars del pilot i companys d’esquadró els qui, un cop acabada la guerra, van ubicar la làpida fora de la població, al punt on va caure l’aviador. Relata que fa anys –”potser deu”–, una de les persones aficionades a la Guerra Civil que recollia material va situar-la a tocar del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (CEBE), a la rambla de la Democràcia, on les paraules en alemany i el 88, després de molts anys, han cridat l’atenció enguany. “Desafortunadament, s’havia col·locat en l’espai públic“, diu ara. Sigui com sigui, la presència d’aquest vestigi bèl·lic al carrer també passarà a la història aquest mes de juny perquè l’alcalde Luz ja n’ha anunciat la retirada: “La guardarem a dins [del CEBE], amb l’altre material“.

En relació amb la polèmica generada per la presència de la làpida, per bé que assegura que “els veïns no s’han assabentat de res” i que “només uns quants” n’han demanat la retirada, justifica la seva decisió “per no crispar” i “per evitar males interpretacions i un debat innecessari i estèril“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides