Jordi Cinca traficava amb “diamants de sang” de Libèria

El negoci consistia en comprar or a Àfrica i fondre'l a Andorra per vendre'l posteriorment en els mercats europeus
Título de la imagen
Título de la imagen

El ministre de Finances d’Andorra, Jordi Cinca, està a la corda fluixa. Segons una documentació que ha publicat el diari El Confidencial, el ministre estava vinculat amb una xarxa de societats relacionades amb l’exportació d’or i diamants d’Àfrica. Es tracta d’un conglomerat empresarial anomenat Grup Orfund, del qual Cinca tenia una participació accionarial del 10%. Segons aquests documents, el ministre també va estar relacionat amb tres filials del Grup Orfund -Orfound of Liberia Ltd., Blue Stone SL i DiAndorra- durant els anys en què el dictador Charles Taylor, condemnat a 50 anys de presó per crims contra la humanitat, imposava el terror a Libèria.

Jordi Cinca no només estava vinculat al Grup Orfund com a soci, sinó que també en gestionava el dia a dia, inclosa l’operativa de les activitats a Libèria d’ençà que es van constituir les societats l’any 1999 i fins al 2002. El nom del ministre andorrà de Finances també ha sortit en els Papers de Panamà, relacionat amb una filial que va ser constituïda pel Grup Orfund en aquest paradís fiscal.

El negoci consistia en comprar or a Àfrica i fondre’l a Andorra per vendre’l posteriorment en els mercats europeus. A més de l’or, el Grup Orfund també traficava amb pedres precioses i diamants a través de la societat DiAndorra (Diamants d’Andorra). Per poder treballar des de Libèria, els andorrans no només van tractar amb Taylor, sinó també amb un dels seus “senyors de la guerra”, Alhaji Sekou Fofana. Amb ell van firmar l’any 1999 un memoràndum d’entesa (MOU) d’una durada de cinc anys per explotar mines a Libèria i obtenir-ne els “diamants de sang”, anomenats així perquè servien per finançar la cruenta guerra civil d’aquest país.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides