Vendre llibres, cremar Constitucions i insultar

Confesso que no he llegit cap llibre d’Empar Moliner. N’ha escrit uns quants: Feli, esthéticienne, L’ensenyador de pisos que odiava els mims, T’estimo si he begut, Contes infantils contra tot pronòstic, Busco senyor per amistat i el que sorgeixi, Desitja guardar els canvis?, No hi ha terceres persones o La col·laboradora. L’últim es titula Tot això ho faig perquè tinc molta por i s’ha venut força bé per Sant Jordi. Diuen que ha estat el segon més venut de l’especialitat de ficció en català.

Confesso també que no tinc criteri per decidir si una novel·la és bona o no. Llegeixo pocs llibres i tots són informes o assajos vinculats a qüestions d’actualitat política o social que m’interessen. Els editors ho tenen molt clar: “Només algú amb l’instint narratiu, l’agilitat i l’humor d’Empar Moliner podia haver escrit un llibre com Tot això ho faig perquè tinc molta por, una joia literària que commou i diverteix el lector del principi al final”.

Jo no puc valorar, per tant, si aquesta afirmació és correcta o no. Però sí que m’atreveixo a dir que en l’alt nivell de vendes de Tot això ho faig perquè tinc molta por ha influït molt l’incendi constitucional de fa uns dies davant les càmeres de TV3.

Els malpensats creuran que va concebre la seva acció com a pirowoman pensant ja en Sant Jordi. No m’atreveixo a anar tan lluny. De tota manera, tinc clar que molta gent ha comprat el seu llibre perquè és la noia va cremar la Constitució a TV3. Això diu ben poc en favor dels ciutadans i ciutadanes que van comprar llibres dissabte passat.

I a aquest fet cal afegir-ne un de també força trist: el tercer llibre en vendes en l’especialitat de ‘no ficció castellana’ ha estat ‘AuronPlay, el libro‘. AuronPlay, l’autor, és un jove de 27 anys, nascut a Barcelona, que es diu Raúl Alvarez, que va deixar de treballar com enquadernador i es dedica a penjar vídeos a YouTube. És allò que se’n diu un youtuber. El gener passat va assolir la xifra de 3 milions de seguidors. AuronPlay no insulta gent cremant la Constitució que van votar, però recorre sovint a l’insult per burlar-se i menystenir d’altres persones i col·lectius.

Què voleu que us digui! Em preocupa molt menys que Empar Moliner faci feliços els cent mil independentistes i uns quants despistats que miren cada dia Els Matins de TV3 que milions de joves de Catalunya, Espanya i el món tinguin com a model una persona que fa de l’altivesa, l’envaniment i la xuleria la seva carta de presentació i negoci.

(Visited 25 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari