Torna el ‘Cinc d’Oros’

L'ajuntament de Barcelona canvia el nom de l'actual plaça de Joan Carles I, ubicada entre el passeig de Gràcia i la Diagonal
plaça de Joan Carles I
plaça de Joan Carles I

Seguint amb la seva política de revisar les referències monàrquiques dins i fora de l’ajuntament, ara el consistori barceloní es posa amb el nomenclàtor de la ciutat. La primera mesura del canvi de símbols i noms va ser quan l’actual equip de govern municipal va decidir retirar el bust del rei Joan Carles I, del Saló de Plens del consistori barceloní.

Ara, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha decidit canviar el nom de la plaça que fa confluència entre l’avinguda Diagonal i el passeg de Gràcia. La plaça es tornarà a dir el ‘Cinc d’Oros’, nom que li va posar la gent de la ciutat perquè la distribució de diferents cercles que envoltaven la plaça i un cercle central recordava la figura del cinc d’oros dels jocs de cartes.

La plaça es diu, des de 1981, plaça de Joan Carles I; anteriorment, durant la dictadura franquista havia estat batejada com a plaça de la victòria, tot i que popularment es coneixia com a plaça del lloro, per l’àliga franquista que coronava el monòlit ubicat al mig de la plaça i que va ser retirat per les autoritats arran de les bromes dels ciutadans.

Altres noms de vies de la ciutat que estan al punt de mira de les autoritats municipals per canviar el nom són el passeig Joan de Borbó, l’avinguda i plaça Maria Cristina, el passeig d’Isabel II, l’avinguda Príncep d’Astúries, el carrer Alfons XII o el carrer Reina Cristina entre altres. La proposta de canviar els noms monàrquics a carrers i places de la ciutat respon a una proposta del grup municipal d’ERC, recolzada per BComú, CiU i la CUP.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides