Clam contra els impagaments de la Generalitat

Entitats dels sectors farmacèutic, sanitari i de la dependència interpel·len les Administracions
roda premsa
roda premsa

Els representants d’agrupacions professionals que vetllen per la salut han comparegut plegats aquest dijous en una compareixença davant els mitjans per alertar contra el risc que generen els impagaments d’administracions públiques com la Generalitat de Catalunya als serveis bàsics dels ciutadans i a la supervivència dels negocis dels sectors sanitari, farmacèutic i de la dependència.

La patronal de la petita i mitjana empresa PIMEC, la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), la Federació Espanyola de Tècnics Ortopèdics (FETOR), la Federació Espanyola de Distribuïdors Farmacèutics (FEDIFAR) i la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR) exigeixen responsabilitat i solucions als problemes que pateix la sanitat i coincideixen a indicar que la situació és insostenible.

En aquest sentit, volen que l’administració pagui els seus deutes acumulats i fixi un calendari de liquidació perquè, al seu torn, ells puguin assumir les seves obligacions amb relació a tercers. Troben que les Administracions empenyen la salut cap a una situació de fallida i advoquen perquè el dret a l’atenció sanitària no es vegi afectat per cap context polític.

Exigeixen el compliment dels terminis de pagament establerts per la llei i la normativa, així com un nou sistema de finançament perquè consideren “ineficient” l’actual, i que l’Administració eviti “miratges comptables” establint pressupostos reals i evitant “l’infrafinançament crònic de la salut” que denuncien.

Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, ha recordat que pateixen un problema “estructural, que es repeteix des de fa 4 anys”. La Generalitat de Catalunya deu 330 milions d’euros als farmacèutics, la suma de les factures del juliol (121,5 milions d’euros), l’agost (100 milions) i el setembre (112,5 milions).

Cristina Contel, presidenta d’ACES, assenyala que les entitats sanitàries i sociosanitàries pateixen per un deute acumulat “del 33% de la facturació del mes de juny i el 100% de la facturació dels mesos de juliol, agost, setembre i octubre”, per la qual cosa, explica, “fa més de quatre mesos que presten serveis sanitaris a la ciutadania pagant els seus treballadors”. “Tot plegat, sense cobrar”, afegeix.

Antoni Torres, president de la FEFAC, per la seva part, ha destacat que “la despesa pública en medicaments a Catalunya s’ha reduït un 27% en els darrers cinc anys” i el pressupost en Salut, en el mateix període, ha minvat en 1.110 milions.

El president de FETOR, Santiago Maza, ha denunciat que les retallades a les prestacions de productes ortopèdics que preveu aplicar el Ministeri de Sanitat fan perillar la viabilitat econòmica dels centres dispensadors i compliquen enormement la prescripció.

“No entenem el continuat i progressiu desmantellament de la llei de la dependència“, ha apuntat Vicente Botella, president d’UPIMIR.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides