La BPA culpa el Principat i nega que afavorís el blanqueig

Els germans Cierco, principals accionistes, demanen que s'aturi el pla de resolució de l'entitat
tres bpa
tres bpa

L’acció legal dels germans Higini i Ramon Cierco, principals accionistes de la Banca Privada d’Andorra (BPA), davant el FinCen, l’oficina antifrau del Tresor nord-americà, ha estat divulgada mitjançant un comunicat on l’entitat assegura que va avisar l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) de processos judicials que podien comprometre la reputació financera del Principat.

Els Cierco afirmen que l’informe remès el 2014 per l’INAF incloïa els casos que fonamenten la nota acusatòria emesa el 6 de març pel FinCen, que va fer esclatar l’escàndol que va donar lloc a la intervenció de la BPA, i nega haver afavorit el blanqueig de capitals per part d’organitzacions criminals, com sostenen els EUA.

Així mateix, els màxims accionistes de la BPA reclamen el FinCen, en la carta que li van remetre el passat divendres, que revisi la seva actuació en el cas, retiri la nota acusatòria i insti les autoritats del Principat a aturar la resolució de l’entitat.

Segons argumenten els Cierco, el Govern d’Andorra és culpable de no haver informat o no haver actuat un cop, sostenen, van rebre la informació de la BPA. A més, assenyalen que l’Executiu del Principat va desviar l’atenció amb la intervenció de l’entitat i que no va traslladar a les autoritats dels EUA la disposició de la BPA a cooperar.

De Tanzània a Andorra
L’acció dels Cierco es basa en un precedent recent. Es tracta d’un procés endegat pels EUA contra un banc de Tanzània, el FBME Bank, que va rebre acusacions fins i tot més greus pel que fa a “seguretat nacional” que la BPA: li atribuïen operacions amb Hezbol·là i altres grups.

Un jutge va acabar anul·lant la nota acusatòria contra aquella entitat perquè considerava que les acusacions i mesures no estaven prou ben fonamentades.

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari