Els infants paguen l’estafa immobiliària

La impunitat amb què bancs i caixes escanyen les famílies repercuteix en la salut dels més petits
La ILP combat talls de subministrament i desnonaments com el del Vendrell, on l'any passat van morir quatre nens
La ILP combat talls de subministrament i desnonaments com el del Vendrell, on l'any passat van morir quatre nens

L’Ainhoa ha patit depressió. Ingressa 337 euros mensuals. Per pagar factures s’ha alimentat de pasta i conserves que li proveïa Creu Roja de Terrassa. S’ha aprimat 30 quilos en un any i mig. Els talls de subministrament l’han fet viure mesos sense llum a casa, on viu amb la seva mare i la seva filla, i on estan pendents d’una execució hipotecària. El seu cas és un, del miler en què es basa l’estudi ‘Emergència habitacional i dret a l’habitatge a Catalunya. Impacte en el dret a la salut i en els drets de la infància a la crisi hipotecària’, elaborat a través d’enquestes realitzades a persones que han contactat amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca durant l’octubre i el novembre de 2014, i presentat fa uns dies per la PAH i l’Observatori DESC, amb la col·laboració del projecte europeu d’investigació SOPHIE i el grup EMIGRA (CER-Migracions, UAB).

“He intentat suïcidar-me dues vegades durant aquests dos anys i mig. Això ha estat greu. És que no podia, ara em veus perfecta, però es passa molt malament”, relata Carme, afectada de Bankia.

El parc d’habitatge de lloguer social representa a Catalunya un 2%, 60.000 pisos, davant el 18% europeu. Caldria sumar-hi, doncs, 440.000 habitatges per equiparar-se a la mitja continental.

Les entitats financeres són propietàries de 100.000 pisos buits a Catalunya. 270.000 estan en mans de particulars, segons dades de la Taula del Tercer Sector. Però el Govern, en comptes de fomentar el lloguer social ha preferit incentivar la inversió estrangera i donar ales a l’especulació de bancs i de particulars.

Després d’una campanya d’escraches a PP i CiU, per pressionar-los i que se sumessin a la ILP, durant els dies previs a les eleccions municipals del 24 de maig, la Plataforma va aconseguir el vistiplau de tots els grups parlamentaris per admetre la ILP i perquè es tramiti d’urgència. Davant la negativa inicial dels dos grups parlamentaris, la PAH va posar en marxa el ‘Comptador de la Vergonya’, per fer-los veure que cada dia sense ILP suposa a Catalunya 443 talls de subministraments i 43 desnonaments. “No podem esperar ni un mes més a aprovar la ILP”, diuen des de la Plataforma.

El debat a la totalitat, primer tràmit legislatiu del plenari, és previst que es produeixi el 8 de juliol. I el debat de tramitació final, el dia que es votarà el text legal definitiu, serà el 23 o el 24 de juliol.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 34 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari