La lluita feminista ressona el cap de setmana

El dret a l'avortament, el rebuig al patriarcat i la pobresa de les dones centren les reivindicacions
dia dones
dia dones

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones i arreu de l’Estat i de Catalunya, durant tot aquest mes de lluita pels drets i la dignitat de les dones, s’han convocat diversos actes que tenen com a plat fort l’expressió de les reivindicacions mitjançant les convocatòries d’aquest cap de setmana.

A Barcelona, la manifestació unitària, que comença a la plaça Universitat i acaba a la plaça de Sant Jaume, té lloc diumenge, 8 de març, a les 12 hores i el lema del seu manifest és “La revolució serà feminista o no serà”.

Reivindicacions
Enguany, aquesta mobilització proposa una vaga contra el sistema patriarcal. En el manifest es denuncia que la pobresa té rostre de dona i s’acusa els Governs català i espanyol de mentir sobre la recuperació econòmica.

Una de les reivindicacions més importants fa referència al dret a l’avortament i a la protesta contra “l’ofensiva retrògrada, masclista i patriarcal, d’abast internacional sobre la vida i els cossos de les dones de totes les edats”. Tanmateix, s’exigeix una sanitat pública, universal i de qualitat.

En aquest sentit, la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) alerta de la càrrega sobre les dones de les tasques de cura als malalts en el context de crisi, de la realitat de la violència masclista, de l’especial vulnerabilitat de les dones a l’exclusió sanitària i de la desprotecció i la manca d’accés pel que fa als àmbits sexual i reproductiu.

Altres motius de la mobilització d’aquest diumenge són, a banda de la lluita contra la violència masclista i la protesta pel “sobreseïment de les responsabilitats públiques en aquesta qüestió”, la derogació de l’ordenança sobre civisme per acabar amb “l’assetjament policial o administratiu que pateixen les dones en situació de prostitució al carrer” i la “infrarepresentació” de les dones en el debat públic.

“Cap canvi polític serà veritablement transformador sense els feminismes”, proclamen.

“Se va a armar la gorda”
Un exemple d’acte alternatiu previ a la gran manifestació té lloc dissabte, dia 7, a la plaça del Sortidor del Poble Sec de Barcelona, on el col·lectiu feminista de lesbianes i transsexuals que organitza les jornades “Se va a armar la gorda” convoca una manifestació nocturna (20 h) sota el lema “Fem-nos fortes, fem-ho juntes, la nit és nostra”.

Àmbit laboral
Pel que fa als salaris, les dones guanyen un 17% menys que els homes a Espanya malgrat tenir un major capital humà, denuncia l’Organització Internacional del Treball (OIT) en el seu darrer estudi sobre la bretxa salarial entre homes i dones.

Tot i que la mitjana europea és del 19% -uns 200 euros de mitjana-, la particularitat espanyola és que, considerant que les espanyoles “tenen més capacitat humana” que els espanyols, explica Rosalía Vázquez, una de les responsables de l’estudi, elles haurien de cobrar un 2% més. Una altra conclusió d’aquest estudi és que les dones que més guanyen a l’Estat estan més preparades que els homes que cobren tant com elles.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides