Un pacient agredeix quatre sanitaris a l’Hospital Sant Rafael

Exigeixen més personal a salut mental i que es torni a contractar seguretat
Bombona d'oxigen amb què el pacient va colpejar els treballadors
Bombona d'oxigen amb què el pacient va colpejar els treballadors

Les conseqüències de les retallades practicades a la sanitat catalana van més enllà de la precarietat del servei i el conseqüent augment de les llistes d’espera. Dissabte a la nit, un pacient que feia quinze dies que estava ingressat a la Unitat Integrada de Psiquiatria d’Adults (UIPA) de l’Hospital San Rafael de Barcelona, a la planta ingressen malalts amb brots psicòtics aguts, expliquen fonts del centre sanitari, va trucar repetidament per ser atès. Sol·licitava medicació per poder dormir. El darrer cop que en va demanar va ser a les 5h de la matinada i el personal va decidir que a aquella hora, poc abans de llevar-se i sense mostrar símptomes d’alteració, ja no li subministrava. El pacient va demanar que el portessin a la cambra de contenció. “Per quin motiu?”, va preguntar el sanitari. “Vols un motiu?”, va replicar el pacient, a l’hora que li propinava un cop de puny. Així s’originava la disputa per intentar reduir-lo.

El pacient va rebentar una porta i va aconseguir entrar al control d’infermeria, d‘on va agafar una bombona d’oxigen amb la qual va colpejar els treballadors. Tres van acabar d’urgències a la Vall d’Hebron, que està al costat del centre. Un va ser donat d’alta, amb contusions, a les 9h del matí següent. Els altres dos van quedar en observació a traumatologia i neurologia fins a la tarda de diumenge. Un auxiliar du sis grapes al cap per l’impacte de la bombona i un esquinç al peu. L’altre, pendent encara del comunicat mèdic, contusions arreu del cos. El pacient també va tallar la llum de la planta i va colpejar el personal amb unes cadires de plàstic, segons relaten les fonts.

La primera patrulla dels Mossos d’Esquadra que es va personar al centre va ser insuficient per aturar el pacient. I es van haver de presentar tres cotxes més per reduir-lo. El malalt va ser traslladat a psiquiatria de Vall d’Hebron.

El personal sanitari de la UIPA de San Rafael demana que hi hagi sempre un mínim de quatre treballadors a la planta i que es reincorpori algun membre de seguretat perquè vetlli per la integritat física tant dels professionals com dels altres pacients de la planta. A la unitat hi ha una mitjana de 40 pacients, i tres sanitaris per atendre’ls. Una contenció física mecànica requereix, segons protocol, cinc professionals. N’hi havia tres, per la qual cosa, es va requerir ajuda a personal d’altres plantes del centre. Hi hauria d’haver quatre professionals a planta: dos infermers i dos auxiliars, però normalment, com en el moment del succés, només n’hi havia tres: dos auxiliars i un infermer, per a una quarantena de pacients. Fa tres anys i mig que les retallades van suprimir la figura d’un auxiliar corre-torns i d’un agent de seguretat privada a la planta de salut mental.

Tot i que no és el primer cop que es produeixen agressions, la direcció del centre assegura que és un fet puntual. En una nota informativa ofereixen “suport psicològic als professionals”, que estan atemorits pel succés i de baixa, i informen que s’obrirà una investigació per aclarir els fets. Els infermers i els auxiliars fa tres anys i mig que reclamen més personal per atendre els pacients i que es torni a contractar seguretat. Consideren que després del succés d’aquest cap de setmana han de canviar les seves condicions al centre.

La secció sindical de la UGT ha penjat un document a les xarxes socials que avisa d’una denuncia a la Gerència i Directius del centre i d’una paralització del servei en cas que les mesures per garantir la seguretat de tots els torns no s’adoptin de manera immediata. La penúltima agressió, abans de la d’aquest cap de setmana, es va produir fa any i mig i el professional que va rebre els cops va requerir quatre punts a la mà.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.