Polèmic guardó a Xavier Sala-i-Martin

Atorgat per una universitat xilena, amb el patrocini del diari 'El Mercurio'
xavier sala i martin
xavier sala i martin

Així com alguns intel·lectuals i artistes de vegades rebutgen premis per mostrar el seu desacord amb les pràctiques de la institució que atorga el guardó, d’altres els accepten de bon grat mostrant implícitament la seva falta d’oposició a aquestes pràctiques o posicions polítiques. Sense anar més lluny, l’economista Thomas Piketty ha rebutjat una distinció del govern francès per mostrar-se contrari a les polítiques del govern de Manuel Valls, tot i que en el seu moment va recolzar l’elecció de François Hollande com a president.

No ha estat el cas de l’economista català Xavier Sala-i-Martin, que el pròxim dia 7 de gener rebrà el títol de professor honorari de la Universitat del Desenvolupament de Xile, en una visita al país andí organitzada per aquesta universitat privada, el Banc de Xile i el diari El Mercurio. Aquest diari va publicar, el passat 28 de desembre, una entrevista amb Sala-i-Martin on aquest elogiava les virtuts de l’economia de mercat, criticava les postures igualitaristes precisament de Piketty i oferia arguments contra la reforma educativa a favor de l’educació pública que està impulsant el govern de centre-esquerra xilè. Això sí, després de destacar l’amistat de l’economista amb l’entrenador de futbol Pep Guardiola.

Sorprèn que en l’entrevista no es fés cap menció del procés independentista català, del qual Sala-i-Martin és un dels principals defensors. No se sap si l’economista no va considerar oportú fer gala d’aquest suport davant els lectors del diari conservador xilè, o si els seus redactors no van voler donar importància a aquest procés, a la internacionalització de la qual se suposa que donen tanta transcendència els seus impulsors.

El diari El Mercurio, que va donar suport a la dictadura de Pinochet i encara avui defensa el seu llegat, es destaca per les seves posicions intransigents contra la causa maputxe, criticant des dels seus editorials qualsevol política que suposi una obertura al reconeixement i l’autonomia d’aquest col·lectiu indígena.

La Universitat del Desenvolupament (UDD), que atorga el títol de professor honorari a Sala-i-Martin és privada i va ser fundada per dirigents de la UDI (Unió Democràtica Independent), com Cristián Larroulet i Joaquín Lavín. La UDI és el partit més dretà de Xile, fundat per ministres i polítics que van estar totalment implicats en la dictadura de Pinochet, com el “pare ideològic” de la Constitució de 1980, Jaime Guzmán Errázuriz, que va dissenyar un sistema institucional per deixar ben fermats els fonaments d’una economia ultraliberal i desigual. La línia ideològica de la Universitat del Desenvolupament dóna suport a les polítiques neoliberals i d’hegemonia absoluta del mercat, llegat de la dictadura pinochetista que va comptar amb el suport de l’Escola de Xicago en matèria de política econòmica, que va trobar en la dictadura militar xilena un laboratori net d’opositors per experimentar les seves teories de liberalització i privatització a ultrança.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides