Mas ‘nacionalitza’ la rescatada Boí-Taüll

La Generalitat es destaca com a primer gestor del turisme de neu amb set estacions
Boí Taüll
Boí Taüll

Després de La Molina, Núria, Espot, Port Ainé, Tavascan i Vallter 2000, Boí-Taüll se suma a la llista d’estacions d’esquí ‘nacionalitzades’ que han convertit la Generalitat en l’operador de turisme de neu principal del país (190 kilòmetres esquiables), per davant de Baqueira (120 kilòmetres).

Es culmina, així, l’operació efectuada per un Govern amb greus problemes econòmics (retards en pagaments a proveïdors, pressupostos condicionats…) per rescatar una pista d’esquí que va entrar en concurs de creditors el 2012 després d’haver acumulat un deute de 40 milions d’euros.

La Generalitat ha fet sobreviure Boí-Taüll després del concurs mitjançant ajuts públics, com la recent injecció de 800.000 euros de l’empresa pública Avançsa. Però no ha estat suficient. Com publicava EL TRIANGLE el passat 12 de novembre, les estacions ‘nacionalitzades’ pengen accionarialment de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i provenen majoritàriament de l’auge del turisme de neu dels anys 70, un model ensorrat en bona part per la crisi i la davallada del totxo, que va afectar sobretot les pistes més aïllades.

Tot emparant-se amb l’argument de la dinamització econòmica que generen aquestes pistes, cada cop més abandonades, la Generalitat ha abocat diners en rescats mitjançant FGC. El president d’aquesta empresa pública, Enric Ticó, va xifrar en 8 milions d’euros la despesa per mantenir obertes enguany les estacions ‘nacionalitzades’, però llavors encara no s’havia sumat Boí-Taüll a la llista.

En aquesta darrera operació, Avançsa adquireix els actius de Promocions Turístiques de la Vall, la societat gestora, que tenia un crèdit de 7,3 milions de l’Institut Català de Finances (ICF), que ara passa a Avançsa. Es tracta d’una dació en pagament amb la qual la Generalitat rep la propietat però no la gestió, en el contracte de la qual es preveu un pla d’inversió per als pròxims cinc anys. Tanmateix s’estableix un arrendament per aquest període, al final del qual Promocions Turístiques de la Vall pot exercir una opció de compra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides