Severa dutxa escocesa per Artur Mas

Els resultats del referèndum d'ahir són molt més contundents del que anunciaven les enquestes
alex salmond
alex salmond

La contundent derrota del “no” en el referèndum per la independència d’Escòcia és una molt mala notícia pel president de la Generalitat, Artur Mas. El moviment sobiranista català tenia dipositades moltes esperances en la victòria del “yes” i això explica la massiva presència a Escòcia aquests dies de periodistes i “estelats” d’aquí.

No només és remarcable la derrota d’Alex Salmond. També la claredat dels resultats –amb 11 punts de diferència a favor del “better together“-, molt més àmplia del que preveien totes les enquestes dels últims mesos. Això trastoca tots els plans de Presidència de la Generalitat per crear un clímax a l’opinió pública catalana que, a partir del referèndum d’Escòcia, donés embranzida i potència a l’anunciada convocatòria de la consulta del 9-N.

Si a Escòcia hagués guanyat el “yes“, s’haurien obert i dilucidat un seguit de qüestions de gran interès i utilitat pels independentistes catalans i per l’estratègia del president Artur Mas: què hauria passat amb la moneda, amb la integració a la UE, amb les relacions amb l’OTAN, amb el repartiment del deute públic britànic, etc. De fet, la hipotètica independència d’Escòcia marcava el “full de ruta” de la somniada independència de Catalunya.

Ara, Artur Mas està més sol i aïllat que mai, tot i l’aprovació aquesta tarda de la Llei de Consultes no Referendàries al Parlament. Amb la decisió majoritària del poble escocès de continuar formant part del Regne Unit, l’aposta secessionista de Catalunya es queda sense una part fonamental del seu argumentari i sense un referent que hauria estat cabdal pel projecte independentista. Aquest 18 de setembre, Artur Mas ha rebut una severa dutxa escocesa i es tem que pugui agafar una pulmonia.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari