Nervis a la família dels Sumarroca

En un dels clans més poderosos de Catalunya, enriquit a l'ombra de Pujol, l'entrada de la Guàrdia Civil a Teyco ha caigut com una bomba
sumarroca vinyes_
sumarroca vinyes_

La imputació de Jordi Sumarroca, conseller delegat de la constructora Teyco, per les seves vinculacions amb l’exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué –detingut per la Guàrdia Civil-, ha convulsionat el món empresarial català. La dinastia dels Sumarroca és una de les nissagues més il·lustres i intocables del pujolisme. El seu patriarca, Carles Sumarroca Coixet, està retirat a la gran finca que tenen a Subirats (Alt Penedès) i els tres fills –Carles, Jordi i Albert- s’han posat al capdavant d’un imperi que abasta més de 300 societats. (…)

Els negocis familiars es concentren en quatre àmbits:
· L’enginyeria elèctrica, que va començar amb les empreses Proelec i Emte, i que ha acabat conformant, després de la fusió amb la família Miarnau, el grup d’infraestructures Comsa-Emte
· La construcció civil, especialment d’equipaments públics (escoles, hospitals, pavellons esportius…), que realitza l’empresa Teyco
· El sector sanitari i, en especial, les anàlisis clíniques. L’empresa que va crear, General Lab, s’ha fusionat amb la francesa Labco.
· L’agricultura, com a reminiscència i homenatge als ancestres de Llimiana. Té dues línies de negoci: les Bodegues Sumarroca (vins i caves) i la producció amb tractament genètic de plançons d’arbres a través d’Agromillora.

Encara que els tres fills comparteixen molts consells d’administració, el ‘patriarca’ ha deixat ben clares les responsabilitats de cadascú: l’hereu, Carles Sumarroca Claverol, s’encarrega de Comsa-Emte, on és el vicepresident, i d’Agromillora; Jordi, de Teyco; i l’Albert, de Labco i de les bodegues.

En el seu vessant públic, el ‘patriarca’ va ser durant una temporada el president de Premsa Catalana, editora del diari Avui; impulsor i president de la patronal Pimec; i membre de la Cambra de Comerç i de Foment del Treball. La Generalitat li va atorgar l’any 2010 la Creu de Sant Jordi. El seu hereu, Carles Sumarroca Jr., també intenta assolir dimensió patriòtica: va ser uns dels promotors i president de l’associació empresarial sobiranista FemCat i és vocal de la Fundació Enciclopèdia Catalana. El seu gran fracàs, com a president de FemCat, va ser la seva involucració a fons en el fallit projecte Spanair, impulsat pel Govern de José Montilla. (…)

Una tremolor recorre la columna vertebral del clan Sumarroca. Gran part de la facturació de Teyco, però també de Comsa-Emte, depèn dels contractes que aconsegueixen de les administracions. Si el cas Torredembarra s’estén i les investigacions judicials en marxa entren a sac en les obres públiques atorgades en els últims anys al clan, l’escàndol pot ser sonat i el calvari judicial pot ser llarg.

Teyco ja va ser notícia setmanes enrere, al fil de les investigacions sobre el cas Bárcenas, tal com va explicar EL TRIANGLE. Una de les seves filials, Neu 1500 SL – participada al 50% amb Copisa, dels Cornadó- va vendre el xalet que té Luis Bárcenas a Vaquèira-Beret. El jutge Pablo Ruz ha reclamat a Neu 1500 el comprovant d’un ingrés de 149.000 euros que els va fer Rosalía Iglesias, la dona de l’extresorer del PP.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 128 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari