El Poder Judicial indigna els jutges sobiranistes amb un interrogatori per carta

Els vocals progressistes, en peu de guerra contra Horrach i la nova llei
jutges la razon
jutges la razon

Un nou procediment disciplinari introduït pel Govern del PP i engegat des del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) reclama als 33 jutges que van signar el manifest a favor de la consulta per la independència de Catalunya que expliquin els seus motius per fer-ho. Concretament, el Promotor de l’Acció Disciplinària del CGPJ, figura creada pel Govern popular per promoure processos disciplinaris contra jutges i magistrats, els ha demanat que responguin a un qüestionari que els han remès per carta.

Les cinc preguntes, que formen part d’unes diligències informatives, busquen saber si el jutge admet ser signant o subscriptor del manifest, si la defensa al dret a decidir respon a ordres o peticions de tercers o si es tracta d’una decisió pròpia, si han signat el manifest en qualitat de jurista i “en consideració a ostentar la condició de magistrat”, quina és la finalitat de la seva actuació i com i quan es va donar a conèixer el manifest. Van rebre la carta remesa pel CGPJ el passat dimecres, dia 25, i tenen deu dies per respondre. Tot apunta que ho faran conjuntament.

Aquest interrogatori ha sorprès i indignat els jutges, com ha quedat clar en la intervenció de Xavier González de Rivera, en representació dels 33 signants, a TV3: “Per què se’ns pregunta això? Per quina raó, si no hi ha una empara legal per poder-nos fer aquestes preguntes? Que ens hem de confessar? El dia que vam publicar vam fer una confessió? Es vol interpretar això? Però si ja ho hem publicat. No cal que diguem més vegades que ho hem firmat.(…) No hi ha cap tipus sancionador disciplinari que es pugui incloure dins del que vam fer nosaltres. Nosaltres vam exercir un dret a la llibertat d’expressió, i això està cobert per la Constitució”.

González de Rivera considera que les diligències informatives del CGPJ, si no hi ha cap expedient obert, són il·legals i que la denúncia de Manos Limpias, que els acusava de promoure la sedició, hauria d’estar arxivada.

Dies calents al CGPJ
En relació amb aquest afer, el CGPJ viu dies de fricció. Una de les vocals progressistes del CGPJ, la catalana Roser Bach Fabregó, ha denunciat en una entrevista a Público que el Govern de Mariano Rajoy vol censurar els jutges mitjançant la reforma d’una llei en el que considera “un intent de control” perquè la judicatura no expressi amb normalitat les seves opinions.

Els vocals progressistes, tanmateix, reclamen que l’òrgan de govern dels jutges es mogui contra el fiscal Pedro Horrach, per les seves declaracions sobre el jutge José Castro, que ha mantingut la imputació de la infanta Cristina.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides