Miquel Iceta: “Keep calm & speak catalan”

Els socialistes catalans estan desconcertats. Què els passa als socialistes catalans? Doncs que alguns dirigents i molts militants –en especial, de comarques- s’han empassat el “cuento” del “dret a decidir”. A més, la pressió del “Sometent mediàtic” ha fet que s’hagin magnificat les discrepàncies personals i les dissidències polítiques a l’organització.

Si mirem els resultats de les passades eleccions europees, constatem que, tot i la baixa participació i la pèrdua objectiva de vots, el PSC ha guanyat folgadament a totes les ciutats del “cinturó roig” de Barcelona: L’Hospitalet, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà, Sant Boi, Gavà, Viladecans, Sant Adrià, Esplugues, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Barberà, Rubí, Ciutat Badia… Aquest és un capital polític important que no es pot negligir i que cal posar en valor.

El problema del PSC és que es mira massa el melic, disfunció visual molt pròpia de Catalunya i que ens fa mal com a país. Però el PSC ha d’entendre que la seva gran força és, precisament, la marca. El PSC no és un “bolet” aïllat en l’ecosistema polític català. El PSC és la representació en el territori català d’un projecte mundial que arrenca de fa més de 100 anys i que té un gran futur per davant: la Internacional Socialista i, per extensió, les forces que treballen per la construcció d’una nova societat humana més justa i igualitària a escala planetària.

El PSC no s’ha de deixar arrossegar per la síndrome PSOE. Al cap i a la fi, des de la seva fundació l’any 1978, és un partit jurídicament autònom i federat amb els seus ‘germans’ espanyols. El PSC s’inscriu amb veu pròpia en el Partit Socialista Europeu (PSE) i el seu eurodiputat Javi López forma part d’un grup parlamentari, l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D), que compta amb un total de 191 escons a Brussel·les, conformant la segona força política.

Si els socialistes estan actualment de baixa a Catalunya no passa el mateix en altres països europeus. Per exemple, en les eleccions del passat 25 de maig, els socialistes van guanyar a Itàlia, Portugal, Rumania i Suècia. El mapa polític europeu actual bascula entre dues grans formacions, el PPE de centre-dreta i els S&D de centre-esquerra, que acaparen la majoria dels escons de l’Eurocambra. De vegades, uns pugen i els altres baixen, i viceversa, depèn de la conjunctura de cada país en cada moment.

Jo no tinc capacitat per predir què passarà al Món i en l’espai de la Unió Europea en els mesos i anys a venir. Les amenaces que hi ha per a la pau i l’estabilitat econòmica són molt greus. Però si “no passa res”, el més lògic és que el procés de consolidació europea s’acabi concretant en la creació dels Estats Units d’Europa. Això farà que, com en el cas dels Estats Units d’Amèrica, la representació política pivoti sobre dos grans partits: el conservador i el progressista, que s’aniran alternant democràticament en el poder.

En aquest context, la posició del PSC és i hauria de ser molt còmoda i tranquil·la. Deixant de banda el “rebombori nacionalista” que ens toca viure a Catalunya per interessos electoralistes de CiU i ERC, la incardinació federal del PSC amb el PSOE i el Partit Socialista Europeu li marca un full de ruta molt sòlid i coherent. El nou líder in pectore dels socialistes catalans, Miquel Iceta, només ha de garantir la “propietat” de les sigles i treballar braç a braç amb els seus ‘companys’ espanyols i europeus en la construcció d’una alternativa social a les destructives polítiques neoliberals que representa el PPE. Si no perd la calma, ja vindran temps millors.

En la fita dels Estats Units d’Europa, el nou PSC té tres obligacions:

1.Reforçar el seu vessant social, fent costat i encapçalant les lluites legítimes de la majoria treballadora, ja sigui contra els desnonaments o la privatització dels serveis públics

2.Reivindicar la República federal espanyola com a fórmula de govern racional que ha de fer possible la construcció dels Estats Units d’Europa

3.Defensar i obtenir l’oficialitat de la llengua catalana a Brussel·les

(Visited 34 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari